Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Juridiniams asmenims metinės finansinės atskaitomybės dokumentus Juridinių asmenų registrui privalu pateikti laiku

2008 m. spalio 1 d.

Šių metų rugpjūčio mėnesį teisingumo ministrui Petrui Baguškai atsižvelgus į didelį šalies verslo atstovų, verslininkų susivienijimų ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos išreikštą susirūpinimą dėl gresiančių baudų už metinės finansinės atskaitomybės dokumentų nepateikimą Juridinių asmenų registrui, juridiniai asmenys buvo dar kartą paraginti deklaruoti savo metinės finansinės veiklos rezultatus laiku.

 

"Iki 2008 m. spalio 1 d. 2007 metų finansinės atskaitomybės dokumentus Juridinių asmenų registrui iš viso pateikė 36700 įmonių, o per rugsėjo mėnesį, po įvykusio teisingumo ministro ir Registrų centro vadovų susitikimo dėl poveikio priemonių įmonėms, kurios neteikia finansinės atskaitomybės dokumentų, tai padaryti suskubo net 7015 juridinių asmenų. Akivaizdu, kad įmonės įsisąmonina, kad finansinės atskaitomybės dokumentų teikimo prievolės nepavyks išvengti", - sakė Registrų centro direktoriaus pavaduotojas Juridinių asmenų registrui ir teisei Antanas Survila. - Verslininkai turėtų būti suinteresuoti, kad įmonės laiku teiktų finansinę atskaitomybę, juo labiau, kad Registrų centras yra sudaręs galimybę finansinės atskaitomybės duomenis teikti keliais elektroniniais būdais, tarp jų ir interaktyviai (on-line)."

 

Pagal Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą juridiniai asmenys privalo pateikti metinės finansinės atskaitomybės duomenis Juridinių asmenų registrui kiekvienais metais per trisdešimt dienų nuo momento, kai finansinės ataskaitos patvirtinamos įstatymų nustatyta tvarka. Už finansinės atskaitomybės duomenų nepateikimą Juridinių asmenų registrui numatytos administracinės baudos. Šių metų liepos mėnesį įsigaliojo Administracinės teisės pažeidimų kodekso pataisos, numatančios neteikiančių bendrovių vadovams didesnes - nuo 1000 Lt iki 10 000 Lt baudas.

 

Be to, Registrų centras turi teisę pradėti inicijuoti juridinio asmens likvidavimą, jei įmonė nepateikė finansinės atskaitomybės dokumentų ilgiau nei 24 mėnesius nuo jų patvirtinimo įstatymų ir steigimo dokumentų nustatyta tvarka ir registro tvarkytojui nepranešė priežasčių. Jau rengiamas įmonių, kurioms, vadovaujantis galiojančiais įstatymais, Registrų centro iniciatyva bus pradėta priverstinio likvidavimo procedūra, sąrašas.

 

Šių metų liepos mėnesį Registrų centras ir Valstybinės mokesčių inspekcija pasirašė susitarimą dėl centralizuoto finansinės atskaitomybės dokumentų teikimo. Pagal šį susitarimą juridiniai asmenys finansinės atskaitomybės duomenis dabar privalo teikti tik vieną kartą - Juridinių asmenų registrui. Pakartotinai teikti Valstybinei mokesčių inspekcijai jų nebereikia.


 

VĮ Registrų centro atstovė spaudai Lina Balkevičienė
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. tel. 8 614 10170
El. p.: lina.balkeviciene@registrucentras.lt
http://www.registrucentras.lt/