Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras: finansinės ataskaitos šiemet teikiamos aktyviau

2024 m. balandžio 11 d.

Įmonės ir organizacijos šiais metais aktyviau teikia finansines ataskaitas už praėjusius metus, skelbia pagrindinius nacionalinius duomenis tvarkantis Registrų centras. Anot įmonės atstovų, padidėjusį aktyvumą lemia tiek išaugęs juridinių asmenų kiekis, tiek ir kasmet vis didėjantis įmonių ir organizacijų sąmoningumas.

Registrų centro duomenimis, per pirmus tris šių metų mėnesius savo finansines ataskaitas už 2023 metus jau pateikė beveik 25 tūkst. juridinių asmenų. Tai yra maždaug trečdaliu daugiau nei analogišku laikotarpiu pernai, kai per sausį-kovą savo finansines ataskaitas už 2022 metus buvo pateikę apie 18,5 tūkst. įmonių ir organizacijų.

"Kasmet stebime vis didėjantį pateiktų finansinių ataskaitų kiekį. Dar labiau džiugina tai, kad vis daugiau įmonių ir organizacijų už praėjusius metus atsiskaito laiku ir tokiu būdu išvengia galimų neigiamų pasekmių. Išaugęs pateiktų finansinių ataskaitų kiekis viena vertus gali būti susijęs su nuolat augančiu juridinių asmenų skaičiumi, tačiau ne ką mažiau svarbu ir augantis juridinių asmenų sąmoningumas ir pareigingumas", - kalba Registrų centro Asmenų registravimo centro vadovė Jolanta Kazlauskienė.

Ji primena, kad laiku nepateikus finansinės ataskaitos juridiniam asmeniui, ypatingai ne pelno siekiančiai organizacijai, kyla rizika negauti valstybės ar savivaldybės institucijų teikiamos paramos ar subsidijų. Be to, organizacijos rizikuoja netekti paramos gavėjo statuso, kas labai stipriai apriboja nevyriausybinių organizacijų veiklos galimybes. Teisės aktai numato, kad metinę ataskaitą vėluojančio juridinio asmens vadovui gali būti surašytas administracinių nusižengimų protokolas ir skirta piniginė bauda, o nepateikus ataskaitos ilgiau nei vienerius metus nuo termino pabaigos juridiniam asmeniui netgi gali būti inicijuota likvidavimo procedūra.

Registrų centro duomenimis, šiais metais prievolę pateikti finansinę ataskaitą turi apie 164 tūkst. juridinių asmenų. Iš jų kelios dešimtys tūkstančių yra asociacijos, viešosios įstaigos ir labdaros ir paramos fondai, kurie šią savaitę sulaukė Registrų centro elektroninių laiškų, kviečiančių nelaukti paskutinės termino dienos ir, esant galimybei, savo metinę ataskaitą pateikti jau dabar. Daugelio juridinių asmenų finansiniai metai sutampa su kalendoriniais, tad daugumai iš jų savo metines ataskaitas reikia pateikti iki gegužės pabaigos.

Praėjusiais metais savo finansines ataskaitas už 2022 metus iš viso pateikė apie 117 tūkst. juridinių asmenų - tai sudaro 75 proc. visų tais metais šią prievolę turėjusių juridinių asmenų ir buvo didžiausia ataskaitas pateikusių juridinių asmenų dalis per visą istoriją.


Kontaktinis asmuo

Atstovas žiniasklaidai
Mindaugas Samkus
Mob. +370 605 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt