Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras modernizuos savo IT ūkio valdymą

2023 m. vasario 23 d.

Pagrindinių nacionalinių duomenų tvarkytojas Registrų centras pradeda įgyvendinti projektą, kurio tikslas - užtikrinti stabilesnį įmonės prižiūrimų valstybinės reikšmės registrų ir informacinių sistemų veikimą bei efektyvesnį jų vystymą. Įmonė ketina pereiti nuo prieš daugiau nei du dešimtmečius sukurtos IT architektūros pamato prie modernios ir šių dienų sistemų valdymo principus atitinkančios duomenų bazių valdymo sistemos.

Šiam tikslui įmonė praėjusią savaitę Centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbė konteinerizacijos platformos bei susijusių paslaugų tarptautinį viešąjį pirkimą. Konkurso nugalėtojas turės modernizuoti įmonės šiuo metu naudojamą monolitinę IT aplikacijų architektūrą į dekomponuotas aplikacijas, kurios bus valdomos į atskirus konteinerius valdančioje platformoje.

"Esami Registrų centro IT aplikacijų architektūros pamatai buvo pradėti kurti prieš daugiau kaip 20 metų, jie atitiko tuometinius reikalavimus, sistemos buvo stipriai centralizuotos, jų pagrindas buvo viena centrinė duomenų bazė. Šis principas buvo taikomas kuriant vis naujas informacines sistemas ir paslaugas. Šiuo metu pagrindinė įmonės duomenų bazė talpina apie 40 skirtingų informacinių sistemų duomenų. Vis dėlto, toks sprendimas neatitinka šių dienų poreikių, todėl norėdami būti modernūs ir kurti pažangius sprendimus turime pereiti prie šiuolaikiškų sistemų valdymo principų", - sako Registrų centro IT centro direktorius Antanas Raguotis.

Anot jo, dabartinė tarpusavyje persipynusių informacinių sistemų struktūra neleidžia užtikrinti sklandaus jų vystymo, didina incidentų ir sutrikimų riziką, kadangi sutrikimas vienoje sistemoje nesutrikdys kitų sistemų veiklos.

"Registrų centro IT ūkio dekomponavimas yra inovatyvus sprendimas, Lietuvoje nėra daug įmonių ar institucijų, kurios jau yra įsidiegusios panašaus pobūdžio sprendimus. Šis ne tik įmonės, bet ir visos šalies kontekste reikšmingas sprendimas leis mums efektyviau prižiūrėti ir vystyti savo sistemas, užtikrinti jų stabilumą, teikti kokybiškas paslaugas savo klientams", - teigia A. Raguotis.

Pirmajame sistemų dekomponavimo projekto etape numatoma įdiegti konteinerizacijos platformą ir pasirengti turimų sistemų atsiejimui. Pirmiausiai nuo monolitinės struktūros bus atsietos Registrų centro savitarnos sistema ir E. pristatymo sistema, tam tikri E. sveikata sistemos moduliai, įmonės viduje naudojama paslaugų apskaitos sistema, masinio vertinimo sistema, sistema "Matininkas".

Numatoma, kad atskyrus informacinių sistemų duomenų bazes į atskirus komponentus, jie sąveikaus tarpusavyje, tačiau kiekvienas savarankiškai atliks savo funkcijas, todėl informacijos apdorojimas taps greitesnis, o pakeitimus viename komponente bus galima atlikti netrikdant kitų komponentų darbo.

Potencialių konteinerizacijos platformos bei susijusių paslaugų teikėjų pasiūlymų laukiama iki kovo 20 dienos.

Registrų centras jau 25-erius metus tvarko pagrindinius valstybės informacinius išteklius - valstybės registrus ir informacines sistemas, remiantis jų valdytojų - skirtingų valstybės institucijų - nustatytomis tvarkomis ir taisyklėmis. Šiuo metu Registrų centras prižiūri 10 valstybinės reikšmės registrų ir apie 20 informacinių sistemų.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt