Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras: NT sandorių rinka sugrįžo į 2019-uosius

2022 m. lapkričio 7 d.

Objektyvios ekonominės ir geopolitinės priežastys lemia, kad nekilnojamojo turto (NT) sandorių kiekis Lietuvoje šiemet yra mažesnis nei pernai. Vis dėlto, šių metų rezultatai yra labai artimi tiems, kurie buvo fiksuoti dar iki pandemijos, t.y. 2019 metais, skelbia įregistruotų NT sandorių dinamiką stebintys Registrų centro analitikai.

"Galima teigti, kad šiuo metu NT rinkos aktyvumas yra sugrįžęs į 2019 metus ir, dera prisiminti, kad tuomet buvo kalbama apie NT rinkos rekordus. 2020-aisiais NT rinkos aktyvumą ribojo pandemijos ir karantino įtaka, tačiau vėliau 2021 metais sandorių kiekis sparčiai šoktelėjo į viršų ir fiksavome visų laikų sandorių skaičiaus rekordus. Šiais metais matome "L" formos kreivę - fiksuojame neigiamą metinį pokytį, tačiau galime sakyti, kad rinkos aktyvumas stabilizavosi", - sako Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Šiais metais Lietuvoje iš viso įregistruota beveik 110 tūkst. NT pirkimo-pardavimo sandorių - 18 proc. mažiau nei praėjusių metų sausį-spalį (134,3 tūkst.). Vien tik šių metų spalį įregistruota 11,2 tūkst. NT sandorių, arba 20 proc. mažiau nei 2021 metų spalį (14,1 tūkst.), tačiau 3 proc. daugiau nei šių metų rugsėjį (10,9 tūkst.).

Šiemet visoje šalyje įregistruota 29,1 tūkst. butų pardavimų - 11 proc. mažiau nei 2021 metų sausį-spalį (29,3 tūkst.), o vien tik per šių metų spalio mėnesį - 3 tūkst., arba 13 proc. mažiau nei 2021 metų spalį, bet 2 proc. daugiau nei šių metų rugsėjį.

Vilniuje šiemet buvo įregistruota beveik 10 tūkst. butų pardavimų, arba 13 proc. mažiau nei prieš metus. Kaune butų sandorių skaičius per metus sumažėjo 15 proc. iki 3,9 tūkst., o Klaipėdoje fiksuotas 17 proc. butų sandorių skaičiaus sumažėjimas - iš viso uostamiestyje įregistruota 2,5 tūkst. butų sandorių.

Šiemet visoje Lietuvoje taip pat įregistruota 11,3 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų - 16 proc. mažiau nei 2021 metų atitinkamą laikotarpį (13,4 tūkst.). Vien tik per šių metų spalį įregistruota beveik 1,2 tūkst. gyvenamųjų namų pardavimų, arba 13 proc. mažiau nei praeitų metų spalį, tačiau beveik tiek pat kaip ir šių metų rugsėjį.

Visoje šalyje taip pat įregistruota 52,9 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų - 22 proc. mažiau nei 2021 metų sausį-spalį (67,7tūkst.), o vien tik per spalio mėnesį - 5,3 tūkst., arba 23 proc. mažiau nei praeitų metų spalį, bet 3proc. daugiau nei šių metų rugsėjį.

Daugiau informacijos apie NT sandorių dinamiką rasite čia.

Papildoma informacija:

Tirdamas Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos aktyvumą, Registrų centras apibendrina nekilnojamojo turto sandorių duomenis, kuriems priskiriamas pirkimas iš fizinių ar juridinių asmenų, varžytynėse, lizingu ar išsimokėtinai ir kt., nepriskiriami - valstybinės žemės pirkimo sandoriai.

Vertindamas būsto rinkos duomenis, Registrų centras skiria būsto objektus į gyvenamuosius pastatus (vieno, dviejų, trijų ir daugiau butų pastatus ir pastatus įvairioms socialinėms grupėms) ir gyvenamąsias patalpas (butus, patalpas įvairioms socialinėms grupėms ir gyvenamąsias patalpas).

 


Kontaktinis asmuo

 

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286