Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras užkirs galimybę "klysti" e. varžytynėse ir aukcionuose

2022 m. rugpjūčio 12 d.

Elektroninėje erdvėje vykstantys aukcionai bei varžytynės gerokai sumažino tokiu būdu parduoti ir įsigyti norinčių asmenų laiko ir lėšų sąnaudas - Registrų centro administruojamoje e. varžytynių ir aukcionų platformoje tiek norintieji turtą parduoti, tiek įsigyti, gali dalyvauti varžytynėse ir aukcionuose jiems patogiu laiku bei patogioje vietoje. Vis dėlto pastebėta "gadinamų" viešų elektroninių aukcionų tendencija - per klaidą didinant kainą įvedama per didelė suma, o paskelbus laimėtoją, šis objektą įsigyti atsisako. Registrų centras, bendradarbiaudamas su Turto banku, patobulino evarzytynes.lt platformą ir apribojo galimybę be saiko didinti norimo nusipirkti objekto kainą.

"Siekiame nuolat tobulinti e. varžytynių ir aukcionų sistemą, kad ji būtų patraukli tiek aukcionų dalyviams, tiek jų organizatoriams. Gavę pasiūlymą iš Turto banko, operatyviai patobulinome sistemą - nuo šiol viešų aukcionų dalyviai vienu statymu objekto kainos negalės didinti daugiau nei 10 kartų. Būtent toks apribojimas buvo sutartas aptarus situaciją su Turto banko atstovais, mat labai dažnai į aukcionus dalyviai prisijungia iš mobiliųjų telefonų, o didindami kainą nurodo per daug nulių. Taip pat sistemoje artimiausiu metu bus aiškiai kableliais atskirtos pinigų sumos, tad aukcionų dalyviams taps paprasčiau orientuotis teikiant savo kainos pasiūlymą", - kalba Registrų centro Apribojimų informacinių sistemų skyriaus vadovas Saulius Grudzinskas.

Atsisakius laimikio, nukenčia visi

Valstybės įmonė Turto bankas, nuolat skelbianti valstybės valdomų objektų pardavimo aukcionus, skaičiuoja, kad vienas "sugadintas" aukcionas, kai laimėtojas atsisako įsigyti objektą už savo paties pasiūlytą kainą, priverčia papildomai sugaišti nuo 2 iki 3 mėn., kol aukcionas paskelbiamas iš naujo.

"Valstybei tai papildomai kainuoja, o kiti aukciono dalyviai lieka nesąžiningoje padėtyje.  Aukcioną laimėjęs ir atsisakęs įsigyti objektą asmuo netenka registracijos mokesčio ir 10 proc. pradinės kainos vertės užstato, taip pat negali dalyvauti objekto pakartotiniame aukcione, tačiau patį aukcioną tenka kartoti. Džiaugiamės, kad Registrų centras itin operatyviai ėmėsi spręsti šios problemos", - aiškina Turto banko Pardavimų departamento direktorė Guoda Gurauskaitė.

Vien praėjusiais metais Turto bankas fiksavo 7 tokius "sugadintus" aukcionus, per šių metų pirmą pusmetį pasitaikė 3 tokie atvejai. Bene garsiausias pastarasis atvejis - parduodamos pirties ant Kuršių marių kranto kaina siekė kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų, o vienas dalyvis iš karto pasiūlė milijoną eurų. Jis paskelbtas nugalėtoju, tačiau objektą už tokią kainą įsigyti vėliau atsisakė.

"Esame inicijavę teisės aktų pakeitimus, kurie tokių nepasisekusių aukcionų dalyviams leistų sugrąžinti registracijos mokestį - t.y. bent iš dalies atstatyti teisingumą ir kompensuoti žmonėms už sugaištą laiką. Tokia sąlyga nebūtų taikoma tiems, kurie aukcioną laimėjo, o vėliau objektą įsigyti atsisakė", -  sako G. Gurauskaitė.

Tobulinimų eilėje - MIP paslauga

Kaip teigia S. Grudzinskas, Registrų centras iki šių metų pabaigos ketina baigti ir dar vieną evarzytynes.lt platformos tobulinimo etapą - bus įdiegta mokėjimų iniciavimo paslauga (MIP).

"Atsižvelgiame į platformoje dalyvaujančių aukcionų dalyvių pageidavimus, tad jau metų pabaigoje klientai, analogiškai kaip ir apsiperkant elektroninėse parduotuvėse, tinklapyje iškart bus nukreipti į savo banką, kur galės sumokėti aukciono dalyvio mokestį ir užstatą. Tikimasi, kad patobulinta sistema pritrauks dar daugiau aukcionų dalyvių", - artimiausiais planais dalijasi jis.


Apie e.varžytynes ir e.aukcionus

Varžytynių ir aukcionų internete paslaugą Registrų centras teikia nuo 2013 metų. Nuo elektroninės paslaugos sukūrimo įvyko apie 24 tūkst. elektroninių varžytynių ir aukcionų, kuriuose turto parduota už maždaug 780 mln. eurų.

E. varžytynių ir aukcionų portalas leidžia gyventojams ir verslo subjektams nuotoliniu būdu dalyvauti antstolių ir nemokumo administratorių vykdomose elektroninėse varžytynėse ir valstybės, savivaldybių bei privataus sektoriaus turto pardavimo elektroniniuose aukcionuose. Besinaudojantys sukurtomis elektroninėmis paslaugomis gali aktyviai dalyvauti varžytynėse bei aukcionuose patirdami mažiausias sąnaudas.


Kontaktinis asmuo

Komunikacijos projektų vadovė
Karolina Savickytė
El. p. Karolina.Savickyte@registrucentras.lt