Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Finansinių ataskaitų analizė: per pandemiją pradėtas verslas pernai augino raumenis

2022 m. liepos 18 d.

Koronaviruso pandemijos metu pradėtas verslas turėjo progą turėjo progą įsitikinti savo verslo idėjos sėkmingumu. Registrų centro analitikų išanalizuotos įmonių už 2021 metus pateiktos finansinės ataskaitos rodo, kad pirmieji pilni metai naujokams išties buvo sėkmingi - dviem trečdaliams įmonių pavyko dirbti pelningai ir didinti darbuotojų skaičių.

"Pradėti verslą ir atlikti investicijas neapibrėžtumo nuotaikų persmelktu laikotarpiu visuomet yra rizikinga. Tačiau tai kartu ir galimybė išlošti rizikuojant, kai kiti galbūt nesiryžta žengti šio žingsnio. Būtent 2020-aisiais metais steigti įmonę, kai visą pasaulį sukaustė koronaviruso pandemija ir niekas negalėjo pasakyti, kaip reikės gyventi netolimoje ateityje, pradėti verslą buvo drąsu. Šiandien jau galėdami detaliai analizuoti pirmąsias šių verslo naujokų pateiktas pilnų finansinių metų ataskaitas galime teikti, kad ši drąsa pasiteisino", - teigia Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas.

Registrų centro duomenų analitikų atlikta 2020 metais Juridinių asmenų registre įregistruotų įmonių pateiktų finansinių ataskaitų už 2021 metus analizė parodė, kad daugiau kaip du trečdaliai (70 proc.) verslo naujokų pernai dirbo pelningai, t.y. uždirbo ikimokestinio pelno. Bendrai šių įmonių ikimokestinis pelnas siekė 33 mln. eurų, o nuostolingai dirbusios įmonės patyrė 29 mln. eurų ikimokestinių nuostolių. Pardavimo pajamas augino 85 proc. įmonių, o bendra šių įmonių apyvarta siekė 110 mln. eurų (2020 m. - 29 mln. eurų).

"Stebėtis naujų įmonių apyvartos augimu nereikėtų - natūralu, kad pirmaisiais veiklos metais generuojama vis daugiau pajamų. Kiek maloniau nustebino tai, kad nepaisant visų iššūkių dauguma įmonių dirbo pelningai. Žvelgiant į lyderius pagal pajamas pirmajame dvidešimtuke galima rasti galima rasti net dvylika prekybos sektoriaus atstovų. Tai tik patvirtina skelbtą praėjusių metų mažmeninės prekybos ir vartojimo rodiklių augimą", - kalba A. Jusas.

Remiantis viešais "Sodros" duomenimis, vidutinis apdraustųjų darbuotojų skaičius tarp naujai įsteigtų įmonių praėjusiais metais padidėjo beveik 8 iš 10 bendrovių, penktadalyje įmonių per metus jis nepakito, o sumažėjimą patyrė vos 2 proc. verslo naujokų.

Savo finansines ataskaitas už 2021 metus iki liepos pateikė apie 3,7 tūkst. uždarųjų akcinių bendrovių, kurios buvo įregistruotos 2020 metais. Daugiausiai tarp šių įmonių galima rasti didmeninės ir mažmeninės prekybos, statybos ir NT, apdirbamosios gamybos bei transporto sektoriaus įmonių. 

Naujai įregistruotų įmonių finansinių rezultatų analizė atlikta remiantis 2020 metais įregistruotų bendrovių Registrų centrui iki šių metų liepos 1 d. pateiktomis finansinėmis ataskaitomis. Į analizę nebuvo įtrauktos įmonės, kurių vidutinis darbuotojų skaičius 2020 metais buvo didesnis nei 50, darant prielaidą, kad šios įmonės buvo įregistruotos reorganizuojant ar pertvarkant jau veikiančias bendroves. Iš viso analizei pasitelkta apie 3,7 tūkst. įmonių finansinių ataskaitų.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt