Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Finansinių ataskaitų analizė: du trečdaliai įmonių augino pajamas, didėjo pelnai

2022 m. liepos 4 d.

Praėjus terminui, iki kurio didžioji dalis šalyje veikiančių įmonių turėjo pateikti savo finansines ataskaitas už 2021 metus, jau galima detaliau analizuoti šių įmonių finansinius rezultatus ir įvertinti, kaip joms pavyko atsigauti po 2020 metais šalį ir visą pasaulį užklupusios pandemijos. Registrų centro analitikų atlikta finansinių ataskaitų analizė rodo, kad verslui praėję metai buvo sėkmingi: daugeliui įmonių pavyko didinti ir apyvartas, ir pelną.

"Praėjusiais metais verslas jau buvo apsipratęs su COVID-19 pandemijos padiktuota nauja realybe - vieni atrado naujų veiklos nišų, kiti inovatyviais sprendimais prisitaikė prie galiojusių veiklos ribojimų, treti sukandę dantis laukė, kol viskas sugrįš į senas vėžes. Šiemet viso to neliko, tačiau Rusijos pradėtas karas Ukrainoje neabejotinai paveiks ir Lietuvos verslą. Kaip įmonėms pavyks susidoroti su nauju iššūkiu, galėsime vertinti jau tik kitais metais, kai bus pateiktos finansinės ataskaitos už 2022 metus. Na, o analizuojant praėjusių metų rezultatus galime teigti, kad praėję metai Lietuvos įmonėms buvo sėkmingi", - kalba Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Analizuojant iki šios dienos pateiktas įmonių finansines ataskaitas už 2021 metus, galima matyti, kad, palyginti su tų pačių įmonių ankstesniais metais, savo apyvartą padidino du trečdaliai įmonių, o trečdalio bendrovių pardavimo pajamos per metus sumažėjo. Preliminariais duomenimis, bendra visų ataskaitas pateikusių įmonių apyvarta 2021 metais siekė 94 mlrd. eurų ir buvo penktadaliu didesnė nei 2020-aisiais.

"Įmonių pajamas pernai augino gerėjanti bendra šalies ekonominė padėtis, augančios gyventojų pajamos ir lygiagrečiai po pandemijos atsigavęs vartojimas. Tarp labiausiai pajamas auginusių įmonių galima rasti visiems gerai žinomus pramonės, energetikos ar prekybos sektoriaus atstovus. Buvo ir tokių, kurių apyvartos, nepaisant ekonomikos augimo, vis dėlto sumažėjo - ir tarp tokių įmonių taip pat galima atrasti didmeninės ir mažmeninės prekybos atstovų, taip pat statybos sektoriaus įmonių", - kalba P. Rudzkis.

Praėję metai buvo įmonių pelnų didinimo ir nuostolių mažinimo metai. Pateiktų finansinių ataskaitų už 2021 m. rezultatai rodo, kad pelningai praėjusiais metais dirbo (uždirbo ikimokestinio pelno) maždaug trys ketvirtadaliai visų ataskaitas pateikusių įmonių, likusi dalis - patyrė nuostolių. Bendrai pelningos įmonės praėjusiais metais uždirbo apie 9,5 mlrd. eurų ikimokestinio pelno ir tai buvo maždaug ketvirtadaliu daugiau nei šių įmonių pelnas 2020 metais. Tuo tarpu bendras ataskaitas pateikusių įmonių ikimokestinis nuostolis 2021 metais siekė apie 950 mln. eurų, kai užpernai jis buvo apie 5,5 mlrd. eurų.

"Ryškiausias praėjusių metų pelno-nuostolių eilutės pokytis - sumažėję įmonių nuostoliai. 2020 metais didžiąją dalį įmonių nuostolių neabejotinai lėmė pandemija, o žvelgiant į praėjusių metų rezultatus jau galima matyti, kad nemažai daliai bendrovių pavyko išbristi iš nuostolių, o bendra nuostolių suma sumažėjo keliskart. Tarp pelningiausių įmonių galima rasti įprastus verslo banginius, o nuostolingiausių bendrovių sąrašo viršūnėje matome neseniai veiklą pradėjusias įmones, kai pirmaisiais veiklos metais nuostoliai yra įprasta, arba jau bankrutuojančias bendroves", - Registrų centrui pateiktų finansinių ataskaitų rezultatus komentuoja P. Rudzkis.

Registrų centro analitikai be finansinių ataskaitų taip pat išanalizavo ir "Sodros" pateikiamus duomenis apie vidutinį įmonių darbuotojų skaičių. Vertinant finansines ataskaitas už 2021 metus pateikusias  įmones matyti, kad trečdalis bendrovių didino darbuotojų skaičių, penktadalyje bendrovių darbuotojų sumažėjo, o 43 proc. įmonių vidutinis apdraustų darbuotojų skaičius išliko nepakitęs.

"Labiausiai darbuotojų skaičius augo tose srityse ir įmonėse, kurios praėjusiais metais aktyviai plėtėsi, pavyzdžiui, nuotolinės prekybos ar įdarbinimo įmonėse, taip pat telekomunikacijų, paslaugų ir technologijų bendrovėse. Ryškiausi neigiami darbuotojų skaičiaus pokyčiai pastebimi mažmeninės prekybos, maitinimo ir transporto sektoriaus įmonėse", - pastebi Registrų centro analitikas P. Rudzkis.

Iš viso šiuo metu finansines ataskaitas už 2021 metus Registrų centrui yra pateikę apie 95 tūkst. juridinių asmenų, tačiau analizei buvo pasitelkta apie 50 tūkst. įmonių, kurios iki birželio 23 dienos pateikė užpildytas pelno (nuostolių) ataskaitas. Susipažinti su visų juridinių asmenų pateiktų finansinių ataskaitų duomenimis galima apsilankius Registrų centro atvirų duomenų puslapyje adresu www.registrucentras.lt/atviri_duomenys, kur taip pat skelbiami ir kitų registrų ir informacinių sistemų atvirų duomenų rinkiniai.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt