Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras kviečia įmones ir organizacijas teikti duomenis apie savo naudos gavėjus

2022 m. gegužės 26 d.

Lietuvoje įregistruotos įmonės ir organizacijos jau gali Registrų centrui teikti duomenis apie savo naudos gavėjus - tiesiogiai ar netiesiogiai juridinį asmenį kontroliuojančius fizinius asmenis. Kviesdamas atlikti šią įstatymuose numatytą prievolę Registrų centras atkreipia dėmesį, kad duomenys apie naudos gavėjus padeda kurti skaidrumu ir tarpusavio pasitikėjimu grįstą visuomenę, užkardo pinigų plovimo atvejus, taip pat leidžia verslo bendruomenei lengviau įsivertinti esamus ir potencialius partnerius.

Šiais metais pradėjo veikti Registrų centro sukurtas Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos naudos gavėjų posistemis (JANGIS), kuriame kaupiami duomenys apie visų Lietuvoje įregistruotų juridinių asmenų (išskyrus tų, kurių vienintelis dalyvis yra valstybė ar savivaldybė) naudos gavėjus. JANGIS sukaupti duomenys skatina didesnį skaidrumą ir pasitikėjimą, mažins korupcijos apraiškas.

"Duomenų apie naudos gavėjus prieinamumu siekiama didesnio skaidrumo ir visuomenės pasitikėjimo. Taip pat tai padės užtikrinti tikrųjų savininkų ir juridinių asmenų struktūrų skaidrumą bei mažins galimybes korupcijos ir šešėlinės ekonomikos apraiškoms šalyje atsirasti", - sako teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Duomenys apie tikruosius juridinių asmenų savininkus ne tik padės visuomenei geriau pažinti šalyje veikiančias įmones ir organizacijas, tačiau leis potencialiems verslo partneriams geriau įsivertinti galinčias kilti rizikas.

"Tiksli ir aktuali informacija apie mūsų šalyje veikiančias įmones ir organizacijas yra visuomenės pasitikėjimo pagrindas, šie duomenys jų naudotojams - verslui, valstybės institucijoms ir gyventojams - leidžia geriau įvertinti visas aplinkybes ir priimti strateginius sprendimus. Duomenys apie juridinių asmenų naudos gavėjus yra efektyvus ginklas kovoje su korupcija ir pinigų plovimu, o šiandieniniame sankcijų kontekste šie duomenys yra puikus įrankis galimoms verslo rizikoms įsivertinti. Todėl raginame visus šalyje esančius juridinius asmenis ir jų vadovus nedelsti ir pateikti duomenis apie savo naudos gavėjus, taip prisidedant prie didesnio skaidrumo šalyje", - sako Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius.

Prievolė juridiniams asmenims teikti duomenis apie naudos gavėjus numatyta Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme, kuris įgyvendina Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl finansų sistemos naudojimo pinigų plovimui ar teroristų finansavimui prevencijos nuostatas.

Įstatymas numato prievolę visiems juridiniams asmenims, taip pat kolektyvinio investavimo subjektams, gauti, atnaujinti ir saugoti tikslią informaciją apie savo naudos gavėjus ir šią informaciją ne vėliau kaip per 10 dienų nuo duomenų pasikeitimo pateikti į Naudos gavėjų posistemį (JANGIS).

Kodėl reikalinga informacija apie naudos gavėjus?

JANGIS esantys duomenys apie naudos gavėjus aktualūs už pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją atsakingoms valstybės ir savivaldybių institucijoms, kredito ir finansų įstaigoms, taip pat žiniasklaidai ir plačiajai visuomenei.

Surinkti duomenys apie naudos gavėjus bus svarbūs juridiniams asmenims vykdant pinigines operacijas, atliekant sandorius, atidarant sąskaitas ar gaunant kitas paslaugas finansų įstaigose ir kituose įpareigotuosiuose subjektuose.

Pavyzdžiui, jei finansų įstaigų ir kitų įpareigotųjų subjektų - auditorių, antstolių, notarų, buhalterines paslaugas teikiančių įmonių, NT brokerių ir kitų - turima informacija apie kliento (juridinio asmens) naudos gavėjus neatitiks JANGIS pateiktos informacijos arba minėta informacija iš viso nebus pateikta JANGIS, dalykiniai santykiai ar piniginės operacijos bei sandoriai su tokiu klientu negalės būti pradėti ir vykdomi.

Kas yra naudos gavėjas?

Naudos gavėju laikomas fizinis asmuo, kuris tiesiogiai, turėdamas didesnę kaip 25 proc. akcijų, pajų, įnašų ar (ir) balsų dalį juridiniame asmenyje, jį kontroliuoja. Naudos gavėju taip pat yra ir netiesioginis juridinio asmens savininkas, kuris juridinį asmenį kontroliuoja per kitus juridinius asmenis.

Naudos gavėju taip pat laikomas fizinis asmuo, kuris juridinį asmenį kontroliuoja kitais būdais, pavyzdžiui, turi teisę paskirti ar atšaukti juridinio asmens vadovą, priimti strateginio pobūdžio sprendimus.

Jeigu paminėtų asmenų nėra, naudos gavėju laikomas fizinis asmuo, kuris kitomis teisėmis kontroliuoja juridinį asmenį, pavyzdžiui, yra jo vadovas, valdybos ar kito kolegialaus valdymo organo pirmininkas, narys ar vyresniojo vadovo pareigas einantis fizinis asmuo, ir kuris užima pakankamai aukštas pareigas priimti sprendimus juridinio asmens vardu.

Kaip pateikti duomenis apie naudos gavėjus?

Duomenys apie juridinių asmenų naudos gavėjus į JANGIS teikiami tik elektronine forma Registrų centro savitarnoje. Duomenis gali teikti juridinio asmens valdymo organas, kitas įstatymuose ar steigimo dokumentuose nurodytas asmuo arba juridinio asmens vardu įgaliotas teikti dokumentus fizinis asmuo. Suformuotas naudos gavėjų sąrašas privalo būti pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu.

Daugiau informacijos apie duomenų teikimą apie naudos gavėjus, video vedlius ir glaustą informaciją apie JANGIS galima rasti Registrų centro interneto svetainėje adresu www.registrucentras.lt/jangis.

Dažniausiai užduodami klausimai ir atsakymai į juos skelbiami Registrų centro interaktyvioje konsultacijų platformoje adresu info.registrucentras.lt, kur taip pat galima užduoti visus rūpimus klausimus.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt