Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Jau netrukus dalis Registrų centro archyvų persikels į naujas modernias patalpas

2021 m. rugsėjo 3 d.

Archyvų centralizavimo ir skaitmenizavimo projektą įgyvendinantis Registrų centras jau netrukus į naujas šiuolaikiškas patalpas perkels dalį keliose skirtingose vietose saugomų popierinių dokumentų. Tokiu būdu bus užtikrintas geresnis ir saugesnis archyvinių dokumentų tvarkymas bei padėtas pagrindas sklandžiam archyvinių dokumentų skaitmenizavimui.

Registrų centras neseniai pasirašė sutartį su bendrove "Constech" dėl patalpų Kaune, Biruliškių gatvėje nuomos. Bendrovė iki kitų metų vidurio ketina atnaujinti patalpas ir jas pritaikyti archyvo veiklai. Į naujas patalpas ketinama pervežti popierines dokumentų bylas iš esamų dokumentų saugyklų Alytuje, Kaune, Panevėžyje, Marijampolėje ir Tauragėje. Kituose miestuose - Vilniuje, Klaipėdoje, Telšiuose, Šiauliuose ir Utenoje - esančios saugyklos atitinka reikalavimus, tad bus naudojamos ir toliau.

Iš viso Registrų centro archyvuose šiuo metu saugoma daugiau kaip 4 mln. bylų, o sudėjus popierinius segtuvus nugarėlėmis, tai sudarytų apie 34 tiesinius kilometrus. Į naująjį archyvą Kaune bus pervežta maždaug pusė šių bylų.

"Šios sutarties dėl naujų nuomos patalpų Kaune pasirašymas yra svarbi vykdomo dalinio Registrų centro archyvų centralizavimo dalis. Dar metų pradžioje nuodugniai įvertinus fizinių Registrų centro archyvų patalpų būklę, paaiškėjo, kad kai kurios patalpos nebeatitinka griežtų bylų saugojimo reikalavimų, todėl naujose patalpose Kaune yra planuojama įrengti archyvą, kuriame nuguls popierinės bylos iš esamų dokumentų saugyklų Alytuje, Kaune, Panevėžyje, Marijampolėje ir Tauragėje", - teigia Registrų centro Archyvo vadovė Aušra Keniausytė.

Ji taip pat pažymi, kad nuomojamose patalpose bus ne tik saugomos bylos, bet ir įrengiamas biuras su 70 darbo vietų archyvo komandai, kuri be įprastų funkcijų įgyvendins ir archyvų skaitmenizavimo "Tiltas" projektą.

Popierinių dokumentų atsisakymo programos metu bus vykdomas ne tik dalinis archyvų centralizavimas, bet ir klientų aptarnavimo procesų skaitmenizavimas bei masinis Nekilnojamojo turto registro (NTR) popierinių bylų skaitmeninimas: bylų paruošimas, skenavimas, kokybės tikrinimas ir kt. Bene didžiausio NTR archyvo, sudarančio apie 130 mln. popieriaus lapų arba 25 tiesinius kilometrus, skaitmenizavimas leis atsisakyti popierinių dokumentų archyvų ir perkelti juos į skaitmeninę erdvę taip sukuriant sąlygas kurti ir vytyti elektronines paslaugas, paremtas istoriniais dokumentais.

Vienas iš pagrindinių Registrų centro strateginių tikslų - procesų skaitmenizavimas ir robotizavimas. Šis archyvų dalinio centralizavimo projektas ne tik užtikrins popierinių bylų saugumą ir mažesnius įmonės patiriamus dokumentų saugojimo kaštus, bet ir taps jau pradėtos strateginės archyvų skaitmenizavimo programos "Tiltas" dalimi.

 

Apie Registrų centrą

Registrų centras tvarko pagrindinius valstybės informacinius išteklius - valstybės registrus ir informacines sistemas - ir tai darydamas vadovaujasi jų valdytojų (skirtingų valstybės institucijų) nustatytomis tvarkomis ir taisyklėmis. Šiuo metu Registrų centras prižiūri 11 valstybinės reikšmės registrų ir apie 20 informacinių sistemų bei nuolatos teikia pasiūlymus jų valdytojams dėl registrų ir sistemų atnaujinimo, taip pat pagal poreikį diegia valdytojų patvirtintus registrų ir sistemų modernizavimo sprendimus.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt