Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Internetinė prekyba pandemijos metais: kai kurių apyvartos augo kartais

2021 m. liepos 21 d.

COVID-19 pandemija padarė akivaizdžią įtaką gyventojų apsipirkimo įpročiams - dėl karantino apribojus galimybes prekes ar paslaugas įsigyti fizinėse parduotuvėse, verslai atrado nuotolinės prekybos privalumu. Apie sėkmingus internetinės prekybos atstovų metus liudija šio sektoriaus įmonių Registrų centrui pateiktos 2020 metų finansinės ataskaitos.

Registrų centro duomenų analitikų atlikta rinkos dalyvių pateiktų ataskaitų analizė parodė, kad praėjusiais metais didesnes nei ankstesniais metais apyvartas skaičiavo du trečdaliai sektoriaus įmonių, o beveik 3 iš 4 bendrovių uždirbo pelno. Dalies įmonių apyvartos per metus padidėjo net keliais kartais.

"Galima drąsiai teigti, kad internetinė prekyba praėjusiais metais išgyveno aukso amžių. Dėl karantino įvestų suvaržymų apribojus galimybę prekes įsigyti fizinėse parduotuvėse, pirkėjų srautas nukrypo į internetinę erdvę, kurioje prekybininkai įsirengę ar atnaujino anksčiau jau sukurtas virtualias savo parduotuves. Be abejo, nereiktų pamiršti, kad internetinės erdvės nevaržo valstybių sienos ir lietuviai dalį prekių įsigyja užsienyje registruotose įmonėse, tačiau Lietuvos įmonių finansinės ataskaitos patvirtina, kad ir mūsų prekybininkams praėję metai buvo sėkmingi", - sako Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Registrų centro analitikų atlikta internetinės prekybos įmonių pateiktų finansinių ataskaitų analizė rodo, kad 2020 metais, palyginti su 2019 metais, pardavimo pajamas augino du trečdaliai sektoriaus įmonių, o pajamų augimo mediana siekė 58 tūkst. eurų. Mažesnę nei prieš tai buvusiais metais apyvartą skaičiavo kas trečia prekybininkė, o sumažėjimo mediana buvo 19 tūkst. eurų.

Pelningai praėjusiais metais dirbo beveik 3 iš 4 šio sektoriaus įmonių, o pelno mediana buvo 17 tūkst. eurų, nuostolių patyrė 26 proc. įmonių, o nuostolių mediana buvo 4 tūkst. eurų.

"Nors vidutiniškai viso sektoriaus apyvarta per metus išaugo beveik ketvirtadaliu, tačiau buvo ne viena įmonė, kurios pajamos per metus išaugo net keliais kartais. Žvelgiant į vidutinio darbuotojų skaičiaus pokytį didžiausias teigiamas pasikeitimas pastebimas tarp didžiųjų šio sektoriaus lyderių. Tai rodo, kad išaugusi pirkėjų paklausa paskatino šias įmones investuoti į plėtrą, kad galėtų priimti ir apdoroti išaugusį užsakymų kiekį", - sako P. Rudzkis.

"Sodros" duomenimis, tarp finansines ataskaitas už 2020 metus pateikusių sektoriaus įmonių bendras vidutinis apdraustų darbuotojų skaičius pernai padidėjo penktadaliu. Kiek daugiau nei pusės sektoriaus įmonių vidutinis darbuotojų skaičius per metus nepakito, 28 proc. įmonių - sumažėjo, o beveik kas penktos įmonės - padidėjo.

Sektoriaus įmonių finansinių rezultatų analizė atlikta remiantis bendrovių Registrų centrui iki liepos 5 d. pateiktomis ataskaitomis į analizę įtraukiant bendroves, kurios pagrindine savo veikla yra nurodžiusios užsakomąjį pardavimą paštu arba internetu. Iš viso analizei pasitelkta apie 330 sektoriaus įmonių finansinių ataskaitų.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt