Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras: e. varžytynėse ir aukcionuose pastebimas suaktyvėjimas

2021 m. liepos 21 d.

Antrasis šių metų ketvirtis pasižymėjo ne tik išaugusiu nekilnojamojo turto (NT) pirkimo-pardavimo sandorių skaičiumi, tačiau ir padidėjusiu elektroninių aukcionų ir varžytynių dalyvių aktyvumu. Registrų centras, administruojantis e. varžytynių ir aukcionų portalą, pastebi, kad pastaruoju metu išaugo ne tik e. aukcionuose ir varžytynėse parduodamo turto vertė, bet ir dalyvių skaičius bei tarpusavio konkurencija.

Per antrąjį šių metų ketvirtį e. varžytynių ir aukcionų portale paskelbta beveik 3,1 tūkst. varžytynių ir aukcionų, iš jų įvyko 932, arba beveik penktadaliu daugiau nei praėjusių metų balandį-birželį, kai įvyko beveik 800 varžytynių ir aukcionų. Jų metu realizuota turto už daugiau kaip 35 mln. eurų, arba trečdaliu daugiau nei prieš metus.

Antstolių skelbtose varžytynėse antrąjį ketvirtį parduota turto už 8,5 mln. eurų, nemokumo administratorių varžytynėse - už 1,1 mln. eurų, savivaldybių aukcionuose - už 9,8 mln. eurų, kitų institucijų aukcionuose - už 8 mln. eurų. Antrąjį ketvirtį taip pat įvyko Turto banko organizuoti aukcionai už beveik 8 mln. eurų.

Varžomasi ilgiau ir intensyviau

Registrų centro analitikai pastebi, kad pastaruoju metu suaktyvėjus NT rinkai, turto pirkėjai elektroninėse varžytynėse ir aukcionuose dalyvauja ir varžosi intensyviau. Įprastai varžybų ir aukcionų pabaiga yra 14 val., tačiau jeigu yra bent vieno dalyvio kainos kėlimas, varžymasis pratęsiamas ir gali tęstis tol, kol dalyviai siūlo naujas kainas. Iki tol procedūros užtrukdavo iki 14.30 val., tačiau pastaruoju metu buvo pastebėta atvejų, kai varžymasis prasitęsdavo dar bent dvi valandas.

Kita išaugusį aktyvumą liudijanti detalė yra dalyvių skaičius. Vidutiniškai vienose varžytynėse ar aukcione dalyvauja iki 10 dalyvių, tačiau šiemet buvo tokių aukcionų, kur dalyvių skaičius keliskart viršijo šį vidurkį. Pavyzdžiui, viename Turto banko skelbtame aukcione, kuriame buvo parduodamas Varėnos rajone esantis gyvenamasis namas su žemės sklypu, užsiregistravo ir dalyvavo net 101 dalyvis. Kitame taip pat Turto banko organizuotame aukcione 37 dalyviai varžėsi dėl žemės sklypo su katiline Kauno rajone įsigijimo.

Brangiausiu antrąjį ketvirtį parduotu objektu tapo Druskininkų rajono savivaldybės administracijos organizuotame aukcione už 3,6 mln. eurų parduota buvusi sanatorija "Nemunas". Antroje brangiausių objektų sąrašo vietoje buvo aukcione parduotas sostinėje esantis buvęs Lietuvos pašto logistikos centras, už kurį pirkėjas sumokėjo beveik 2,2 mln. eurų. Brangiausių objektų penketuke taip pat yra trys Turto banko aukcionuose parduoti objektai: už 1,7 mln. eurų realizuotas administracinis pastatas Vilniuje, Sodų gatvėje, už 1,6 mln. eurų parduotas gamybinis kompleksas sostinės Geležinio Vilko gatvėje ir taip pat už 1,6 mln. eurų pirkėją radęs sostinės Liepkalnio gatvėje esantis autoūkio kompleksas.

Kilnojamųjų daiktų kategorijoje pirmąsias tris vietas brangiausiai parduotų objektų sąraše užėmė valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės aukcionuose parduotas metalo laužas - už beveik 2 tūkst. tonų metalo laužo pirkėjai sumokėjo daugiau kaip 1 mln. eurų.

Varžytynių ir aukcionų internete paslaugą Registrų centras teikia nuo 2013 metų. Nuo elektroninės paslaugos sukūrimo įvyko apie 21 tūkst. varžytynių ir aukcionų, kuriuose turto parduota už maždaug 660 mln. eurų.

E. varžytynių ir aukcionų informacinė sistema leidžia gyventojams ir verslo subjektams nuotoliniu būdu dalyvauti antstolių ir nemokumo administratorių vykdomose elektroninėse varžytynėse ir valstybės bei savivaldybių turto pardavimo elektroniniuose aukcionuose. Besinaudojantys sukurtomis elektroninėmis paslaugomis gali aktyviai dalyvauti varžytynėse bei aukcionuose patirdami mažiausias sąnaudas.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt