Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centro priminimų dėl nepateiktų finansinių ataskaitų sulaukė per 30 tūkst. bendrovių

2021 m. liepos 19 d.

Praėjus pusantro mėnesio nuo tada, kai dauguma įmonių ir organizacijų turėjo pateikti savo finansines ataskaitas už 2020 metus, to dar nepadarė kelios dešimtys tūkstančių juridinių asmenų. Už ataskaitų pateikimą atsakingiems šių juridinių asmenų vadovams nuo praėjusios savaitės Registrų centras pradėjo siųsti elektroninius laiškus su priminimais ir paraginimais įvykdyti teisės aktuose numatytą prievolę.

Iš viso nuo praėjusios savaitės išsiųsta daugiau kaip 30 tūkst. laiškų, daugiausiai uždarųjų akcinių bendrovių ir mažųjų bendrijų vadovams.

"Visuomet siekiame palaikyti dialogą su verslu, todėl kaip ir ankstesniais metais, šiemet pirmiausiai įmonių vadovams primename apie nepateiktas finansines ataskaitas, suteikdami galimybę jas pateikti to dar nepadariusiems. Vis dėlto tolerancijos laikotarpis ilgai netruks ir Registrų centras galės imtis teisės aktuose nustatytų poveikio priemonių - ataskaitų nepateikusių juridinių asmenų vadovams surašyti administracinių nusižengimų protokolus ir skirti baudas", - sako Registrų centro Registrų tvarkymo direktorius Kazys Maksvytis.

Šiai dienai finansinės atskaitomybės dokumentus už 2020 metus Registrų centrui jau yra pateikę 88,5 tūkst. juridinių asmenų. Skaičiuojama, kad prievolę pateikti finansines ataskaitas už 2020 metus turi beveik 194 tūkst. juridinių asmenų. Tačiau iš šio skaičiaus reikėtų eliminuoti apie 40-50 tūkst. juridinių asmenų, kurie jau ne vienerius metus Registrų centrui apskritai neteikia jokių duomenų apie save ar savo veiklą.

"Išsiuntę laiškus įmonėms neretai sulaukiame klausimų ar privaloma teikti ataskaitą, jeigu įmonės veikla sustabdyta. Atsakymas - taip. Teisės aktuose nėra įtvirtintų nuostatų, atleidžiančių nuo prievolės pateikti finansines ataskaitas, jei juridinis asmuo laikinai nevykdo veiklos ir Valstybinė mokesčių inspekcija yra priėmusi sprendimą dėl laikino atleidimo nuo mokesčių deklaracijų pateikimo. Taigi, nepaisant to, kad įmonė jau kurį laiką veiklos nevykdo, ji savo finansines ataskaitas vis tiek turi pateikti. Na, o jeigu neketinama juridinio asmens veiklos atkurti, tuomet patartina tokį juridinį asmenį tiesiog išregistruoti", - pataria K. Maksvytis.

Jo teigimu, artimiausiu metu Registrų centro elektroninių laiškų su priminimais turėtų sulaukti ir ataskaitų dar nepateikę asociacijų, labdaros ir paramos fondų, viešųjų įstaigų, žemės ūkio bendrovių ir kitų teisinių formų juridinių asmenų, kuriems galioja prievolė kasmet teikti ataskaitas, vadovai. 

Kodėl reikėtų pateikti finansinę ataskaitą

Pildyti ir teikti finansines ataskaitas juridinio asmens vadovas ar įgaliotas asmuo gali prisijungęs prie Registrų centro elektroninės paslaugų sistemos. Daugiau informacijos apie finansinių ataskaitų elektroninių rinkinių pildymą ir teikimą galima rasti Registrų centro interneto svetainėje arba susisiekus su Registrų centro konsultantais.

Juridinių asmenų pateiktos ataskaitos didina verslo ir organizacijų skaidrumą, prisideda prie visuomenės pasitikėjimo verslo aplinka. Finansinės ataskaitos ne tik atskleidžia pagrindinę informaciją apie juridinį asmenį ir jo veiklą per pastaruosius metus, tačiau jose pateikti duomenys verslo partneriams ir kitoms suinteresuotoms šalims leidžia geriau įsivertinti potencialius partnerius ir priimti pagrįstus verslo sprendimus.

Priežiūrą vykdančioms institucijoms ir žiniasklaidai, o kartu ir plačiajai visuomenės daliai informacija apie juridinių asmenų veiklą ir jų finansinę padėtį padeda geriau atlikti savo darbą, didina pasitikėjimą verslo aplinka ir paties verslo skaidrumą. Be to, finansinių ataskaitų teikimas yra viena iš sąlygų įmonėms, siekiančioms gauti valstybės paramą.

Teisės aktai už finansinės ataskaitos nepateikimą laiku juridinio asmens vadovui numato baudas nuo 200 iki 3 tūkst. eurų. Nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojo LR administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai, pagal kuriuos Registrų centras juridinio asmens vadovui gali ne tik surašyti administracinio nusižengimo protokolą, bet ir nagrinėti bylas bei skirti badas.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt