Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Finansinės ataskaitos: kodėl naudinga jas pateikti laiku?

2021 m. gegužės 27 d.

Skaičiuojamos paskutinės dienos iki termino, kai dauguma įmonių ir organizacijų Registrų centrui turi pateikti finansines ataskaitas už praėjusius metus. Šios ataskaitos ir jose esantys duomenys prisideda prie verslo ir nevyriausybinių organizacijų skaidrumo, sudaro galimybę visuomenei susipažinti su jų veikla, o laiku nepateiktos ataskaitos gali sukelti reputacinių rizikų, pastebi ekspertai.

Šiai dienai Registrų centrui jau yra pateikta 45 tūkst. finansinių ataskaitų už 2020 metus. Tai yra beveik 15 proc. daugiau nei analogišku metu pernai. Šiuo metu daugiausiai finansinių ataskaitų Registrų centras yra sulaukęs iš uždarųjų akcinių bendrovių - iš viso daugiau kaip 28,5 tūkst., arba 5 daugiau nei prieš metus. Aktyviai ataskaitas šiemet teikiančios mažosios bendrijos jau pateikė beveik 10 tūkst. ataskaitų, arba net 40 proc. daugiau nei analogišku laikotarpiu pernai. Iš asociacijų už 2020 metus jau atsiskaitė apie 1,7 tūkst. (12 proc. daugiau), iš viešųjų įstaigų - beveik 2 tūkst. (23 proc. daugiau).

"Pavasario pabaiga - intensyviausias finansinių ataskaitų teikimo metas, o šiemet galime pasidžiaugti augančiu įmonių ir organizacijų sąmoningumu. Registrų centrui pateiktos finansinės ataskaitos tampa viešos, prieinamos kiekvienam norinčiam, tad visi norintys turi galimybę susipažinti su juos dominančios įmonės ar organizacijos veikla. Deja, kiekvienais metais turime tūkstančius juridinių asmenų, kurie arba vėluoja pateikti, arba apskritai nepateikia finansinių ataskaitų. Šią problemą siekiame spręsti visi tiek viešumu, tiek priminimais ar paraginimais nepamiršti atsiskaityti visuomenei už praėjusius metus ir tikime, kad visų pastangomis galime pasiekti, kad finansinių ataskaitų teikimas taptų įprasta juridinių asmenų higiena", - sako Registrų centro Asmenų registrų tvarkymo tarnybos Juridinių asmenų registro departamento vadovė Jolanta Kazlauskienė.

Jos teigimu, Registrų centras šiemet, kaip ir ankstesniais metais, praėjus ataskaitų teikimo terminui ataskaitų nepateikusiems juridiniams asmenims elektroniniais laiškais primins apie neįvykdytą prievolę ir paragins tai padaryti bei, esant poreikiui, pasiūlys konsultacinę pagalbą.

R. Skyrienė: finansinės ataskaitos - įmonės higienos standartas

Asociacijos "Investors Forum" vykdomoji direktorė, skaidraus verslo iniciatyvos "Baltoji banga" tarybos pirmininkė Rūta Skyrienė sako, kad finansinės ataskaitos turėtų būti kiekvienos įmonės higienos standartu.

"Įmonių skaidrumas ir atskaitomybė - atrodytų natūralus visuomenės, valstybės ir pačio verslo lūkestis. Pasitikėjimu grindžiami santykiai išliks kiekvieno mūsų prioritetu. Įsipareigojimas teikti finansines ataskaitas ir šio įsipareigojimo vykdymas - manau tėra mažiausias įmonės higienos standartas. Tikiu, kad jis yra įveikiamas kiekvienai sveikai ir skaidriai veikiančiai organizacijai", - sako R. Skyrienė.

Jos teigimu, skaidraus verslo ženklą "Baltoji banga" turinčios įmonės finansinių ataskaitų duomenis teikia ne tik Registrų centrui, bet padaro lengvai prieinamus ir savo internetinėse svetainėse - viešai atskleidžia finansinius rezultatus, aiškiai nurodo organizacinę struktūrą, galutinius naudos gavėjus, kaip valdo rizikas, susijusias su galimai nesąžininga veikla.

"Įmonių vadovų vertinimu, toks žingsnis augina galimybę naujoms partnerystėms užsienio rinkose, palengvina komunikaciją su darbuotojais, ypač, jei įmonė patiria sunkumų, skatina lojalumą įmonei", - pastebi R. Skyrienė ir priduria, kad kitas svarbus žingsnis didesnio skaidrumo link būtų atsiskaitymas ir už įmonės veiklą socialinės atsakomybės srityje.

Teisininkas: finansinių ataskaitų viešinimas užtikrina skaidrumą

Advokatų kontoros "Sorainen" ekspertas, advokatas Evaldas Dūdonis sako, kad finansinių ataskaitų viešinimas Registrų centre laikomas vienu iš skaidrumą versle užtikrinančių veiksnių.

"Metinių finansinių ataskaitų nepateikimas laiku gali net sutrukdyti bendrovei tinkamai įgyvendinti jau suplanuotus korporatyvinius pokyčius, pavyzdžiui, įgyvendinant reorganizavimą arba atskyrimą notarai paprastai tikrina ir reikalauja, kad bendrovės dalyvaujančios reorganizavime arba atskyrime būtų išviešinusios (pateikusios Juridinių asmenų registrui) paskutinių trejų metų metinių finansinių ataskaitų rinkinius. Galiausiai, metinių finansinių ataskaitų nepateikimas laiku gali turėti neigiamos įtakos bendrovės reputacijai ir rinkos požiūriui į ją", - kalba E. Dūdonis.

Jo teigimu, pastebima, kad vėlavimas pateikti finansines ataskaitas yra lydimas prielaidos, jog tai tėra formalus veiksmas, kuris neturėtų sukelti jokių neigiamų pasekmių bendrovei, vadovui, akcininkams ar bendrovės vykdomam verslui. Vis dėlto, anot jo, šios prielaidos nėra pagrįstos.

"Visų pirma, už eilinio visuotinio akcininkų susirinkimo nesušaukimą (arba nesušaukimą laiku) arba akcininkų jau patvirtintų metinių finansinių ataskaitų nepateikimą Juridinių asmenų registrui laiku bendrovės vadovui gali būti taikoma administracinė atsakomybė (pirmuoju atveju - nuo 400 iki 6 000 eurų, o antruoju - nuo 200 iki 3 000 eurų). Ir nors praktikoje tokia atsakomybė taikoma sąlyginai retai, tačiau vargu ar kuris nors vadovas norėtų tapti tuo, kuriam tokia atsakomybė bus pritaikyta, net jeigu tai labiau "išimtis", o ne "taisyklė", - kalba teisininkas.

Be to, pasak jo, finansinių ataskaitų teikimas tapo ypač aktualus pandemijos laikotarpiu, kadangi dalis valstybės įgyvendinamų paramos programų vienu iš kriterijų paramai gauti nustatė reikalavimą būti pateikus tam tikro laikotarpio metinių finansinių ataskaitų rinkinius. Be to, metinių finansinių ataskaitų rinkinio nepateikimas Juridinių asmenų registrui gali būti neigiamai įvertintas Valstybinės mokesčių inspekcijos, kuri sprendžia įtraukti ar ne konkrečias įmones į nuo COVID-19 nukentėjusių įmonių sąrašą.

Prievolę pateikti ataskaitas turi apie 200 tūkst. juridinių asmenų

Prievolę pateikti finansines ataskaitas už 2020 metus turi beveik 200 tūkst. juridinių asmenų. Pildyti ir teikti finansines ataskaitas juridinio asmens vadovas ar įgaliotas asmuo gali prisijungęs prie Registrų centro elektroninės paslaugų sistemos. Daugiau informacijos apie finansinių ataskaitų elektroninių rinkinių pildymą ir teikimą galima rasti Registrų centro interneto svetainėje adresu www.registrucentras.lt/FA arba susisiekus su Registrų centro konsultantais.

Juridinių asmenų pateiktos ataskaitos didina verslo ir organizacijų skaidrumą, prisideda prie visuomenės pasitikėjimo verslo aplinka. Finansinės ataskaitos ne tik atskleidžia pagrindinę informaciją apie juridinį asmenį ir jo veiklą per pastaruosius metus, tačiau jose pateikti duomenys verslo partneriams ir kitoms suinteresuotoms šalims leidžia geriau įsivertinti potencialius partnerius ir priimti pagrįstus verslo sprendimus.

Priežiūrą vykdančioms institucijoms ir žiniasklaidai, o kartu ir plačiajai visuomenės daliai informacija apie juridinių asmenų veiklą ir jų finansinę padėtį padeda geriau atlikti savo darbą, didina pasitikėjimą verslo aplinka ir paties verslo skaidrumą. Be to, finansinių ataskaitų teikimas yra viena iš sąlygų įmonėms, siekiančioms gauti valstybės paramą.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt