Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centro ekspertai dalinosi patirtimi su kolegomis iš Estijos ir Suomijos

2021 m. kovo 23 d.

Kovo mėnesį Registrų centro specialistai intensyviai bendradarbiauja su kolegomis iš kitų Europos Sąjungos šalių, dalindamiesi naudinga patirtimi tvarkant valstybinius registrus bei kuriant pažangas paslaugas. Nuotolinių susitikimų metu su kolegomis iš Suomijos ir Estijos buvo aptarti dokumentų skaitmeninimo ir elektroninio archyvo kūrimo klausimai, pasidalinta planais ir gerąja patirtimi sėkmingai vykdant projektus.

Kovo 10 ir 18 dienomis nuotoliniu būdu vyko susitikimai su Estijos Registrų ir informacinių sistemų centro ir Suomijos nacionalinės nekilnojamojo turto tvarkymo įstaigos atstovais. Jų metu Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas pristatė, kodėl skaitmeninimo ir elektroninio archyvo klausimai yra svarbūs įmonei, o Projektų valdymo skyriaus projektų vadovė Eglė Mykolaitienė supažindino užsienio kolegas su Registrų centre vykdomu projektu "Tiltas", skirtu mažinti popierinių dokumentų kiekį perkeliant įmonės veiklos procesuose naudojamus dokumentus į skaitmeninę erdvę.

Estijos Registrų ir informacinių sistemų centro atstovai pristatė prieš kelis metus jų šalyje užbaigtą Žemės registro dokumentų skaitmeninimo procesą ir elektroninio archyvo kūrimo ypatumus. Estijos kolegos papasakojo apie Žemės registro bylos turinį, skaitmeninimo veiklos procesą, techninius sprendimus, dokumentų perdavimą Nacionaliniam archyvui, metaduomenis ir įgytą patirtį.

Suomijos nacionalinės nekilnojamojo turto tvarkymo įstaigos atstovai pristatė savo šalies elektroninio archyvo kūrimo procesą, architektūrą, naudojamą techninę įrangą, teisinius aspektus ir kitus klausimus.

Lietuvos ir Suomijos įmonių vadovų susitikimo metu ne kartą buvo akcentuota aukštos kokybės paslaugų teikimo klientams svarba, inovatyvių sprendimų ir tyrimų rezultatų įgyvendinimas bei patrauklios darbo vietos klausimų svarbą. Susitikimų metu taip pat aptartos tolesnio bendradarbiavimo galimybės.

Siekdamas atverti turimus duomenis ir skatinti elektroninių paslaugų plėtrą Registrų centras šiemet pradėjo masinį Nekilnojamojo turto registro dokumentų archyvo skaitmeninimą - šiuo metu popierinis šio registro archyve saugoma apie 3,7 mln. popierinių dokumentų bylų, o tai sudaro apie 130 mln. popieriaus lapų. Projektą numatoma įgyvendinti per penkerius metus, o suskaitmeninus bylas nuolatiniam saugojimui įmonės fiziniame archyve liks tik apie 40 proc. popierinių dokumentų. Mažesnį popierinį archyvą turinčių registrų, pavyzdžiui, Juridinių asmenų ar Hipotekos, dokumentai šiuo metu jau yra skaitmeninami atskiromis grupelėmis.