Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Valstybės atkūrimo dienos įamžinimas: Signatarų gatvės bei šią dieną gimę vaikai

2021 m. vasario 16 d.

Šiemet minime jau 103-iasias Vasario 16-osios - Lietuvos valstybės atkūrimo dienos - metines. Prisiminti Lietuvos istoriją kūrusius žmones galime ne tik šią dieną ar per istorijos pamokas, bet ir įtraukiant į daugelio mūsų kasdienybę, pavyzdžiui, gyvenamų ir praeinamų gatvių pavadinimus - su Nepriklausomybės akto pasirašymo diena Lietuvoje siejamas net 181 gatvės pavadinimas. Šios dienos svarbos nepamirš ir savo gimtadienį vasario 16-ąją švenčiantys - tokių visoje Lietuvoje yra beveik 11 tūkstančių.

Populiariausias tarp signatarų - dr. Jonas Basanavičiu

Atviruose Registrų centro Adresų registro duomenyse galime rasti 141 signatarų vardais pavadintą gatvę, dar 40 gatvių yra pavadinta Vasario 16-osios vardu. Didžiausias dėmesys parodytas Lietuvos Nepriklausomybės aktą pasirašiusiai Lietuvos Tarybai vadovavusiam dr. Jonui Basanavičiui - jo garbei Lietuvoje pavadintos net 72 gatvės. Į populiariausių trejetuką patenka ir signataras Jurgis Šaulys (10 gatvių) bei pirmasis Lietuvos prezidentas, signataras Antanas Smetona (9 gatvės).

Daugiau nei 100 gatvių pavadinimų su signatarų vardais buvo užregistruotos 1998-ųjų vasarą, paskutinis užregistruotas signataro įamžinimas gatvės pavadinime - 2020 m. kovą Telšių rajone atsiradusi Justino Staugaičio gatvė.

Pagal savivaldybes daugiausiai vasario 16-osios datai ir jos svarbos kūrėjams skirta Vilniaus miesto savivaldybėje - čia pavadinta 19 gatvių, Kauno miesto ir Vilkaviškio rajone rasime po 11 gatvių, Kauno rajone - 10, Šakių rajone - 9 gatves.

Vyriausiajam vasario 16-osios jubiliatui - 105-eri

Iš viso Lietuvoje šį antradienį savo gimtadienį švenčia 10 668 žmonės - 5060 vyrų ir 5608 moterys, o vyriausiajam sukaktuvininkui sukaks 105-eri metai.

Tarp jų su gimimo diena galėsime sveikinti 838 jauniausios kartos (gimusių 2010-2020-aisiais) atstovus - 395 berniukus bei 443 mergaites. Tarp populiariausių šią dieną gimusioms mergaitėms duotų vardų per šį dešimtmetį pirmauja Urtė, Viltė, Lėja, Greta ir Gustė, berniukams - Matas, Lukas, Aronas, Augustas ir Nojus.