Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

7 klausimai ir atsakymai apie NT mokestines vertes

2020 m. gruodžio 8 d.

Iki nekilnojamojo turto (NT) deklaracijų pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) termino pabaigos liko savaitė. Gyventojų skambučių ir klausimų, susijusių su jų turimo NT mokestinėmis vertėmis, sulaukiantys Registrų centro konsultantai pateikia 7 dažniausiai pasitaikančius klausimus ir atsakymų į juos.

Paprastai mokestinė NT vertė, pagal kurią skaičiuojami mokėtini mokesčiai, yra konkretaus NT objekto vidutinė rinkos vertė, kurią Registrų centras masinio vertinimo būdu perskaičiuoja kiekvienais metais. Vis dėlto, mokestinė vertė vidutinei rinkos vertei prilyginama ne rečiau kaip kas 5 metus. Pažymėtina, kad NT mokestinė vertė atskirais atvejais gali būti ir individualaus turto vertinimo būdu nustatyta NT rinkos vertė.

Pavyzdžiui, šiuo metu statiniams (butams, gyvenamiesiems namams, komercinėms patalpoms) aktualios mokestinės vertės nustatytos 2016 metais, tad nuo 2021 metų sausio 1 d. jos bus atnaujintos, t. y. prilygintos aktualioms vidutinėms rinkos vertėms. Taigi šiemet gyventojai NT mokestį už valdomą nekilnojamąjį turtą turi sumokėti pagal 2016 metų mokestines vertes, tačiau  kitąmet mokestį reikės mokėti jau pagal atnaujintas 2021 metų mokestines vertes.

1. Kaip sužinoti savo NT mokestinę vertę?

Paprasčiausias būdas sužinoti savo valdomo NT mokestinę vertę - pasinaudoti nemokama paieška Registrų centro internetiniame puslapyje adresu www.registrucentras.lt/masvert/paieska-un. Paieškai reikalingas NT unikalus numeris, jį taip pat galima rasti Registrų centro interneto svetainėjehttps://www.registrucentras.lt/ntr/p/.

Šiuo metu paieškoje rodoma aktuali NT mokestinė vertė - būtent ją ir reikia naudoti VMI teikiant NT mokesčio deklaracijas už 2020 metus. Norėdami sužinoti, kokią mokestinę vertę už butus, namus ar kitus statinius reikės deklaruoti ateinančiais metais, kai galios atnaujintos mokestinės vertės, NT savininkai vidutinės rinkos vertės paieškoje adresu https://www.registrucentras.lt/masvert/paieska-obj gali pasitikrinti masiniu vertinimu įvertintų NT objektų projektines vidutines rinkos vertes, įsigaliosiančias nuo kitų metų. Paieškai taip pat reikės NT unikalaus numerio.

NT savininkai mokestinę vertę taip pat gali sužinoti atvykę į Registrų centro klientų aptarnavimo padalinį ir užpildę prašymą.

Norint sužinoti bendrosios jungtinės nuosavybės teise valdomo nekilnojamojo turto mokestines vertes, būtina pateikti santuokos liudijimą. Kai norima sužinoti sutuoktinio ar kito savininko valdomo nekilnojamojo turto mokestines vertes, būtina pateikti notaro patvirtintą įgaliojimą.

2. Kas pateikia Valstybinei mokesčių inspekcijai duomenis, pagal ką skaičiuojamas turto mokestis?

NT mokesčio deklaracijas VMI teikia patys gyventojai. Deklaracijoje reikia įrašyti asmeniui priklausančio viso turto bendrą mokestinę vertę. NT mokestis yra taikomas ir deklaraciją pateikti reikia tuo atveju, kai NT objektų bendra mokestinė vertė viršija nustatytą NT neapmokestinamąjį dydį:

bendras neapmokestinamasis nekilnojamojo turto dydis yra 150 tūkst. eurų. Bendrai mokestinei vertei viršijus šią ribą taikomi tarifai:

- nuo 150 tūkst. iki 300 tūkst. eurų, taikomas 0,5 proc. mokesčio tarifas;

- nuo 300 tūkst. iki 500 tūkst. eurų, taikomas 1 proc. mokesčio tarifas;

- daugiau kaip 500 tūkst. eurų, taikomas 2 proc. mokesčio tarifas.

neapmokestinamasis nekilnojamojo turto dydis yra 200 tūkst. eurų, asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialus nuolatinės slaugos poreikis. Bendrai mokestinei vertei viršijus šią ribą, gali būti taikomi keli tarifai:

- nuo 200 tūkst. iki 390 tūkst. eurų, taikomas 0,5 proc. mokesčio tarifas;

- nuo 390 tūkst. iki 650 tūkst. eurų, taikomas 1 proc. mokesčio tarifas;

- daugiau kaip 650 tūkst. eurų, taikomas 2 proc. mokesčio tarifas.

Registru centras rengia mokestinės vertės išrašus, tačiau neskaičiuoja nekilnojamojo turto mokesčio, neadministruoja mokesčio surinkimo.

3. Kaip mokesčiai skaičiuojami: nuo vidutinės rinkos vertės ar nuo mokestinės vertės?

NT mokestis yra skaičiuojamas nuo mokestinės vertės, o mokestinė vertė ne rečiau kaip kas 5 metus prilyginama vidutinei rinkos vertei.

Šiuo metu galiojančios statinių, įvertintu masiniu vertinimo būdu, mokestinės vertės įsigaliojo nuo 2016 m. sausio 1 d., žemės sklypų - nuo 2018 m. sausio 1 d. Taigi, nuo 2021 m. įsigalios naujos statinių mokestinės vertės, o žemės sklypams mokestinės vertės bus perskaičiuotos nuo 2023 m. sausio 1 d.

4. Ką daryti, jei NT mokestinė vertės yra nenustatyta?

Kai kurie statiniai, pavyzdžiui, pramoniniai statiniai, kūrybos dirbtuvės ar inžineriniai statiniai, vertinami ne masiniu vertinimo būdu, o išlaidų (kaštų) metodu.

Neradus norimo NT objekto mokestinės vertės, reikėtų Registrų centre užsisakyti mokestinės vertės perskaičiavimą.

Be to, jei visas žemės sklypas yra miško paskirties žemė, toks turtas neapmokestinamas ir jo vidutinė rinkos vertė mokesčiams apskaičiuoti neteikiama.

5. Kodėl paieškoje įvedus unikalų NT numerį nerodo mokestinės vertės?

Priežastys, kodėl Registrų centro internetinės svetainės paieškoje nerodoma nekilnojamojo turto mokestinė vertė gali būti:

- Neteisingai įrašytas nekilnojamojo turto unikalus numeris (panaikinkite tuščius laukelius paieškos langelyje);

- Pastatą sudaro patalpos, kurios turi atskirus unikalius numerius, tada rodoma atskirų patalpų vertė, o viso pastato vertė nerodoma;

- Statinio vertė yra nustatoma išlaidų (kaštų) metodu;

- Nepakankami (netikslūs) nekilnojamojo turto kadastro duomenys;

- Visą žemės sklypo plotą sudaro miško žemė arba žemės ūkio paskirties žemė, kurioje įveistas miškas.

6. Gavau pranešimą iš VMI, kad turiu sumokėti mokesčius už ankstesnius metus. Ar ta vertė, kuri yra nurodyta Registrų centro puslapyje bus teisinga, ar turiu užsisakyti mokestinės vertės paskaičiavimą už ankstesnius metus?

Registrų centro puslapyje skelbiama tik aktuali NT mokestinė vertė. Kadangi NT mokestinė vertė statiniams ir žemės sklypams atnaujinama ne rečiau kaip kas 5 metus, šiuo metu statiniams galioja nuo 2016 m. atnaujintos mokestinės vertės, o žemės sklypams - nuo 2018 metų.

Norint sužinoti ankstesnių metų vidutinę rinkos ar mokestinę vertę reikia pateikti laisvos formos prašymą Registrų centrui (paštu, elektroniniu paštu ar atvykus į vieną iš klientų aptarnavimo padalinių). Daugiau informacijos apie istorines vidutinės rinkos ar mokestinės vertės pažymas galima rasti adresu https://www.registrucentras.lt/p/776.

7. Kaip nustatomos NT mokestinės vertės?

Registrų centras kiekvienais metais, atlikdamas visos šalies masinį NT vertinimą, perskaičiuoja NT objektų vidutines rinkos vertes. Šios vertės ne rečiau kaip kas penkerius metus prilyginamos mokestinėms vertėms. Statiniams mokestinės vertės paskutinį kartą nustatytos ir galioja nuo 2016 m. sausio 1 dienos, žemės sklypams - nuo 2018 m. sausio 1 dienos. Taigi, naujos mokestinės vertės statiniams įsigalios nuo 2021 m. sausio 1 dienos, o žemės sklypams - ne vėliau kaip nuo 2023 m. sausio 1 dienos.

Atliekant masinį vertinimą naudojami Registrų centro duomenų bazėse sukaupti pirkimo-pardavimo sandorių duomenys ir įvertinama panašių NT objektų grupė. Nustatyta jų vidutinė rinkos vertė yra pagrįsta realiai įvykusių NT sandorių duomenimis. Nustatant vidutines rinkos vertes masinio vertinimo būdu atsižvelgiama į NT objekto buvimo vietą, naudojimo paskirtį, fizines savybes, tačiau šio objekto valdymo forma, suplanavimas, dizainas ir interjero detalės ir kitos individualios savybės, skirtingai nei individualaus vertinimo metu, skaičiuojamai vertei įtakos neturi.

Masinio vertinimo metodika leidžia per santykinai trumpą laiką, vienodais principais ir nedideliais kaštais įvertinti didelį nekilnojamojo turto objektų kiekį.

NT mokestį gyventojai turi kasmet deklaruoti ir sumokėti iki einamųjų metų gruodžio 15 dienos. Preliminariais VMI duomenimis, už 2020 m. mokestinį laikotarpį NT mokesčio deklaracijas turės pateikti apie 19 tūkst. gyventojų ir jiems preliminariai apskaičiuota apie 7,1 mln. eurų mokėtina suma. Iki šiol deklaracijas už 2020 metus jau pateikė 3,6 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo beveik 1,5 mln. eurų NT mokesčio.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt