Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Kompensuojamųjų vaistų be priemokų jau įsigijo beveik 100 tūkst. pacientų

2020 m. rugsėjo 17 d.

Nuo liepos įsigaliojusia naujove įsigyti kompensuojamųjų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių be jokių priemokų jau pasinaudojo beveik 100 tūkst. pacientų. Ši galimybė atsirado Vyriausybei priėmus teisės aktų pakeitimus ir Registrų centrui atlikus reikalingus E. sveikatos sistemos patobulinimus.

Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo informacinėje sistemoje (ESPBI IS) atlikus e.recepto posistemės patobulinimus mažas pajamas gaunantys, sunkiai besiverčiantys senjorai ir turintieji negalią nuo liepos 1 dienos kompensuojamuosius vaistus gali įsigyti nemokėdami jokių priemokų.

E. sveikatos sistemos duomenimis, per kiek daugiau nei du mėnesius tokia galimybe pasinaudojo 94,5 tūkst. pacientų, kurie be priemokų iš viso įsigijo daugiau kaip 240 tūkst. kompensuojamųjų vaistų ir jiems reikalingų medicinos pagalbos priemonių. Bendra suma, reikalinga šioms priemokoms padengti, viršija 800 tūkst. eurų.

Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui sudaryti galimybę vyresniems nei 75 metų asmenims, mažas pajamas gaunantiems senjorams ir neįgaliesiems kompensuojamuosius vaistus įsigyti be priemokų Vyriausybė pritarė birželio viduryje, naujovė įsigaliojo nuo liepos 1-osios.

Priemokų už kompensuojamuosius vaistus ir medicinines pagalbos priemones neliko visiems 75 metų ir vyresniems žmonėms, taip pat pensininkams ir turintiems negalią asmenims, jei jų pajamos - pensijos, socialinės išmokos, pašalpos - nesiekia 95 proc. minimalių vartojimo poreikių dydžio, t. y. išlaidų, reikalingų minimaliems žmogaus poreikiams tenkinti per mėnesį (maistui ir kt. prekėms, paslaugoms).

Nuo liepos E. sveikatos sistemoje gydymo įstaigos iš viso išrašė daugiau kaip 3 mln. e. receptų, pacientai vaistinėse įsigydami vaistus panaudojo apie 2,5 mln. e. receptų.

 

Apie E. sveikatos sistemą

Nuo 2015 m. pabaigos veikianti ESPBI IS, kurios valdytojas yra Sveikatos apsaugos ministerija, užtikrina Lietuvos sveikatos sistemos įstaigų bendradarbiavimą ir jų informacinių sistemų integraciją, e. sveikatos paslaugų veikimą ir prieigą prie viešojo administravimo institucijų informacinių išteklių.

ESPBI IS taip pat užtikrina vieną prieigą šalies gyventojams ir sveikatos priežiūros specialistams prie e. sveikatos paslaugų. Gydymo įstaigų į sistemą teikiami pacientų sveikatos duomenys (istorija, tyrimai, diagnozės, receptai, siuntimai, rentgeno nuotraukos, pažymos ir kt.) gyventojams prieinami e. sveikatos portalewww.esveikata.lt.

Pastaruosius dvejus metus Registrų centras įgyvendino ne vieną svarbų E. sveikatos sistemos plėtros projektą, diegiant naujus funkcionalumus ir tobulinant sistemos integracijas. Taip pat nuolat investuojama į sistemos greitaveikos didinimą ir sistemai reikalingos techninės ir programinės įrangos plėtrą bei atnaujinimą - išplėsti duomenų saugyklos pajėgumai, įsigytos papildomos tarnybinės stotys (serveriai), atnaujintos turimos ir įsigytos reikalingos naujos programinės įrangos licencijos. Šios investicijos leidžia užtikrinti sklandų nuolat sparčiai augančios sistemos veikimą.

Per visą E. sveikatos sistemos veikimo laikotarpį buvo išrašyta apie 100 mln. vienetų įvairiausių elektroninių dokumentų. Jei visi šie dokumentai būtų popieriniai (A5 formato lapo), popieriaus gamybai būtų prireikę 3 tūkst. medžių, kuriuos šiandien galima laikyti išsaugotais. Vien per šiuos metus sistemoje pasirašyta apie 30 mln. elektroninių medicinos dokumentų - kiekvieną dieną gydymo įstaigos išrašo vidutiniškai po 60 tūkst. elektroninių receptų.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt