Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras užtikrins sklandų duomenų teikimą Higienos institutui

2020 m. rugpjūčio 12 d.

Siekdamas užtikrinti sklandų tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir atsižvelgdamas į valstybinių institucijų poreikį, Registrų centras artimiausiu metu įgyvendins technologinius pakeitimus, kurie užtikrins sklandų E. sveikatos sistemoje esančių duomenų teikimą Higienos institutui.

Registrų centro Paslaugų valdymo direktorės Dianos Vilytės teigimu, artimiausiu metu numatyti įgyvendinti pakeitimai leis Higienos institutui sklandžiai gauti įstaigos veikloje naudojamą informaciją iš E. sveikatos sistemoje kaupiamų medicininių mirties liudijimų.

"Skatindamas valstybės ir visuomenės pažangą, Registrų centras visuomet yra atviras dialogui ir yra pasirengęs atsižvelgti į valstybės, verslo ir visuomenės poreikius.Higienos institutas yra viena iš daugelio valstybės institucijų, kurioms Registrų centras teikia tvarkomuose registruose ir informacinėse sistemose sukauptus duomenis. Su Higienos institutu turime pasirašę net keletą duomenų teikimo sutarčių, pagal kurias įstaigai teikiami duomenys ir informacija iš E. sveikatos sistemos, Gyventojų registro, Juridinių asmenų registro ir Adresų registro. Atsižvelgdami į instituto poreikį jau artimiausiu metu pasiūlysime patobulintą duomenų teikimo sprendimą", - sako D. Vilytė.

Iki šiol duomenys iš Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo informacinės sistemos (ESPBI IS) Higienos institutui buvo teikiami automatizuotai. Vis dėlto, pastaruoju metu sparčiai išaugus į sistemą teikiamų elektroninių sveikatos dokumentų kiekiui sistema dėl savo kompleksiškumo nepajėgi užtikrinti instituto poreikio sklandžiai ir operatyviai gauti informaciją apie mirčių priežastis.

Sprendžiant šį klausimą liepos pradžioje buvo rastas laikinas sprendimas, leidęs Higienos institutui gauti aktualius medicininių mirties liudijimų duomenis iš E. sveikatos sistemos. Įgyvendinus numatytus pakeitimus, institutui jo funkcijoms įgyvendinti reikalingi duomenys bus automatiškai atnaujinami kiekvieną parą.

Šiuo metu E. sveikatos sistemoje sukaupta apie 100 mln. įvairiausių elektroninių sveikatos dokumentų, vien per šiuos metus jų pateikta beveik 30 mln. Nuo 2017 m. medicininiai mirties liudijimai išrašomi ir išduodami tik elektroniniu būdu, panaudojant E. sveikatos sistemos galimybes. Iš viso nuo 2017 m. į E. sveikatos sistemą pateikta apie 130 tūkst. elektroninių medicininių mirties liudijimų, vien per šiuos metus - 25 tūkst.

Nuo 2015 m. pabaigos pradėjusi veikti Elektroninė sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistema (ESPBI IS), kurios valdytojas yra Sveikatos apsaugos ministerija,užtikrina Lietuvos sveikatos sistemos įstaigų bendradarbiavimą ir jų informacinių sistemų integraciją, e. sveikatos paslaugų veikimą ir prieigą prie viešojo administravimo institucijų informacinių išteklių. Nuo 2018 m. pabaigos, pasibaigus garantiniam priežiūros laikotarpiui, savarankišku ir tiesioginiu sistemos prižiūrėtoju tapo Registrų centras.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt