Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras: NT sandorių rinkoje tęsiasi atsigavimas

2020 m. liepos 9 d.

Vasaros pradžioje nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje tęsėsi atsigavimas - atsispyrę nuo pavasarį pasiekto dugno pagrindinių NT kategorijų pardavimai antrą mėnesį iš eilės didėja. Vis dėlto, nuo iki karantino pradžios fiksuotų vidurkių dar atsiliekama, skelbia sukauptus įregistruotų NT sandorių duomenis analizuojantis Registrų centras.

"Birželis buvo pirmasis mėnesis, kuomet įregistruoti butų pardavimai visoje šalyje ir didžiausiuose šalies miestuose jau buvo didesni nei prieš tai buvusį mėnesį, bet augimas dar pernelyg mažas. Įregistruotų butų sandorių "dugnas" buvo pasiektas šių metų gegužę, - sako Registrų centro Duomenų sprendimų ir analizės departamento vadovo pareigas laikinai einantis Paulius Rudzkis. - Nuo karantino mažiau nukentėję gyvenamųjų namų ir žemės sklypų segmentuose išliko aktyvus. Teigiamas tendencijos šiose NT objektų kategorijose iš dalies galima sieti ir su istoriškai prieš vasarą stebimu pirkėjų suaktyvėjimu".

 Pirmąjį šių metų pusmetį įregistruotų NT pirkimo-pardavimo sandorių skaičius siekė 53,6 tūkst. ir buvo 12 proc. mažesnis nei pernai sausio-birželio mėnesiais (61 tūkst.). Vien tik per birželį įregistruota beveik 9,9 tūkst. NT sandorių - 7 proc. mažiau nei 2019 metų birželį, tačiau beveik 11 proc. daugiau nei šių metų gegužę.

Šiemet visoje šalyje įregistruota beveik 14,1 tūkst. butų pardavimų - 18 proc. mažiau nei praėjusių metų sausio-birželio mėnesiais. Vien tik per birželį įregistruota apie 2,1 tūkst. butų savininkų pasikeitimų, arba 27 proc. mažiau nei 2019-ųjų birželį, tačiau ir 14,5 proc. daugiau nei šiemet gegužę.

Pirmąjį pusmetį visoje šalyje taip pat įregistruota 5,1 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų - 6 proc. mažiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Vien tik per birželį įregistruota per 1 tūkst. gyvenamųjų namų pardavimų - 2 proc. daugiau nei praėjusių metų pirmąjį vasaros mėnesį ir net 21 proc. daugiau nei šių metų gegužę.

Per sausį-birželį visoje šalyje taip pat įregistruota ir beveik 26,3 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų - 10,5 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu (29,3 tūkst.). Vien tik per birželio mėnesį įregistruota kiek daugiau nei 5 tūkst. sklypų sandorių - vos 1 proc. mažiau nei 2019 metų birželį, tačiau 6 proc. daugiau nei šių metų gegužę.

 Detaliau su NT sandorių rinkos dinamika galima susipažinti čia.

 Papildoma informacija:

Tirdamas Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos aktyvumą, Registrų centras apibendrina nekilnojamojo turto sandorių duomenis, kuriems priskiriamas pirkimas iš fizinių ar juridinių asmenų, varžytynėse, lizingu ar išsimokėtinai ir kt., nepriskiriami - valstybinės žemės pirkimo sandoriai.

Vertindamas būsto rinkos duomenis, Registrų centras skiria būsto objektus į gyvenamuosius pastatus (vieno, dviejų, trijų ir daugiau butų pastatus ir pastatus įvairioms socialinėms grupėms) ir gyvenamąsias patalpas (butus, patalpas įvairioms socialinėms grupėms ir gyvenamąsias patalpas).


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai
Mindaugas Samkus
Tel. (8 5) 268 8366
Mob. (8 605) 69 286
El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt