Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras primins apie nepateiktas finansines ataskaitas

2020 m. birželio 22 d.

Panaikinus dėl karantino įvestus apribojimus juridiniams asmenims nebeliko kliūčių įmonėms ir organizacijoms savo viduje pasitvirtinti 2019 metų finansines ataskaitas ir pateikti jas Registrų centrui. Tęsdamas dialogą su verslu ir nevyriausybinėmis organizacijomis Registrų centras apie šią pareigą primins to dar nepadariusiems juridiniams asmenims.

Skaičiuojama, kad prievolę pateikti finansines ataskaitas už 2019 metus turi beveik 190 tūkst. juridinių asmenų. Iš viso šiai dienai Registrų centras yra sulaukęs daugiau kaip 72 tūkst. finansinių ataskaitų. Palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, tai yra vos 3 proc. mažiau. Taigi matyti, kad karantinas iš esmės reikšmingos įtakos ataskaitų teikimui neturėjo.

Kaip įprasta, daugiausiai ataskaitų šiemet jau pateikė uždarosios akcinės bendrovės - iš viso apie 52 tūkst. Taip pat aktyviai už finansinius metus atsiskaito ir mažosios bendrijos (9,4 tūkst. ataskaitų), asociacijos (apie 5,3 tūkst. ataskaitų) ir viešosios įstaigos (3,6 tūkst. ataskaitų).

Iki šiol finansinių ataskaitų dar nepateikusių įmonių ir organizacijų vadovai netrukus turėtų sulaukti Registrų centro priminimų-paraginimų labai nedelsti ir pateikti patvirtintas ataskaitas, taip prisidedant prie atvirumo, skaidrumo ir visuomenės pasitikėjimo didinimo. Šiais pranešimais siekiama ne tik priminti apie iki šiol neatliktą pareigą, tačiau ir suteikti juridinių asmenų vadovams naudingos informacijos, ypatingai, jei ataskaitos yra teikiamos pirmą kartą.

Juridinių asmenų pateiktos ataskaitos didina verslo ir organizacijų skaidrumą, prisideda prie visuomenės pasitikėjimo verslo aplinka. Finansinės ataskaitos ne tik atskleidžia pagrindinę informaciją apie juridinį asmenį ir jo veiklą per pastaruosius metus, tačiau jose pateikti duomenys verslo partneriams ir kitoms suinteresuotoms šalims leidžia geriau įsivertinti potencialius partnerius ir priimti pagrįstus verslo sprendimus.

Priežiūrą vykdančioms institucijoms ir žiniasklaidai, o kartu ir plačiajai visuomenės daliai informacija apie juridinių asmenų veiklą ir jų finansinę padėtį padeda geriau atlikti savo darbą, didina pasitikėjimą verslo aplinka ir paties verslo skaidrumą. Be to, finansinių ataskaitų teikimas yra viena iš sąlygų įmonėms, siekiančioms gauti valstybės paramą.

Nors už laiku nepateiktas finansines ataskaitas juridinio asmens vadovui teisės aktuose yra numatyta administracinė atsakomybė, tačiau atsižvelgdamas į susidariusią situaciją, kai karantino sąlygomis juridiniams asmenims galėjo būti apsunkintos galimybės pasitvirtinti finansines ataskaitas, Registrų centras šiais metais ataskaitų teikimo procesą vertina lanksčiai, priima ir vėluojančias ataskaitas.