Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Sausį išrašytas rekordinis kiekis e. receptų

2020 m. vasario 6 d.

Praėjusiais metais pagerinusi absoliučius visų laikų rekordus didžiausia šalyje informacinė sistema E. sveikata šiais metais, panašu, sustoti neketina - per sausio mėnesį šalies gydymo įstaigos, pasinaudodamos Registrų centro tvarkomos sistemos teikiamomis galimybėmis, savo pacientams išrašė rekordinį kiekį elektroninių receptų.

Pirmąjį šių metų mėnesį visoje šalyje elektroninėmis priemonėmis išrašyta daugiau kaip 1,3 mln. receptų. Tai - didžiausias per mėnesį išrašytų e. receptų kiekis per visą E. sveikatos veikimo istoriją. Ankstesnis mėnesio rekordas priklausė 2019 m. spalio mėnesiui, per kurį visoje šalyje išrašyta per 1,2 mln. e. receptų.

Primename, kad galimybė elektroniniu būdu išrašyti receptus atsirado 2015-ųjų pabaigoje, tačiau gydymo įstaigos aktyviau naudotis šia galimybe pradėjo tik 2016 m. pabaigoje.

Aktyviausiai e. receptus sausį išrašinėjo Kauno miesto poliklinika (75,4 tūkst. vnt.), Centro poliklinika (53 tūkst. vnt.), "MediCa klinika" (48,7 tūkst. vnt.), Antakalnio ir Šeškinės poliklinikos (atitinkamai po 29,6 tūkst. vnt. ir 29 tūkst. vnt.). Lyderių dešimtuke taip pat yra Vilniaus rajono centrinė poliklinika, Karoliniškių poliklinika, Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, "InMedica" ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos.

E. recepto patrauklumą patvirtina ir rekordiniai su jais įsigytų vaistų kiekiai. Vien per sausio mėnesį su elektroniniais receptais pacientai vaistinėse įsigijo maždaug 1,2 mln. vaistų. Tai - taip pat didžiausias per mėnesį su e. receptais įsigytų vaistų kiekis per visą E. sveikatos istoriją. Ankstesnis rekordas fiksuotas 2019 metų spalį, kai su e. receptais buvo įsigyta kiek daugiau nei 1,1 mln. vaistų.

Daugiausiai vaistų su e. receptais pacientai įsigijo "Eurovaistinės" vaistinėse (beveik 390 tūkst. vnt.), "Camelia" vaistinėse (beveik 300 tūkst. vnt.), "Gintarinėje vaistinėje" (220 tūkst. vnt.), "Norfos vaistinėje" (75 tūkst. vnt.) ir "Benu" vaistinėse (55 tūkst. vnt.).

Per visus 2019 metus E. sveikatos sistemoje išrašyta daugiau kaip 13 mln. e. receptų - pusantro karto daugiau nei buvo išrašyta 2018-aisiais. Pacientai su išduotais e. receptais pernai iš viso įsigijo 12 mln. vaistinių preparatų - 40 proc. daugiau nei 2018 metais.

Analizuojant išrašomų ir išduodamų e. receptų statistiką galima matyti, kad vidutiniškai daugiausiai e. receptų gydytojai išrašo pirmadieniais, o pacientai vaistus su e. receptais paprastai įsigyja antradieniais ir penktadieniais.

Šiuo metu pacientai turi galimybę e. receptą gauti ir neišėję iš namų, o tiesiog telefonu susisiekę su savo šeimos gydytoju. O prisijungę prie savo paskyros E. sveikatos portale, pacientai gali įgalioti savo šeimos narį ar kitą artimą asmenį už juos atsiimti vaistus vaistinėje.

Sparčiai gerėjantys sveikatos priežiūros įstaigų ir pacientų skaitmeniniai įgūdžiai ir įspūdingas visos E. sveikatos sistemos augimas įpareigoja nuolat investuoti į sistemos techninių pajėgumų plėtrą - jos greitaveikos didinimą, duomenų saugyklų plėtrą, duomenų saugumo užtikrinimą, kitas technologines ir programines priemones.                     


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai

Mindaugas Samkus

Tel. (8 5) 268 8366

Mob. (8 605) 69 286

El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt