Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Kalėdų kraštas - Pietų Lietuva

2019 m. gruodžio 20 d.

Su Kūčiomis, Kalėdomis, Dovanomis ar kitais didžiąsias metų šventes simbolizuojančiais epitetais susijusių vietovių daugiausiai aptiktume Pietų Lietuvoje. Todėl nieko keisto, kad būtent šiame krašte galima sutikti daugiausiai Kalėdų vardą nešiojančių šeimų.

Naujausiais Registrų centro tvarkomo Gyventojų registro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra 208 vyrai, turintys pavardę Kalėda. Moterų ir merginų su pavardėmis Kalėda, Kalėdienė ar Kalėdaitė yra šiek tiek daugiau - viso 229.

Didžiausia tikimybė sutikti žmogų, turintį tokią šventišką pavardę, yra Dzūkijos sostinėje Alytuje ir jo apylinkėse, taip pat Lazdijų rajone, Druskininkuose bei Marijampolėje. Nemažai Kalėdų, Kalėdienių ir Kalėdaičių gyvena ir Kaune.

Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema nurodo, kad ši pavardė gali būti sietina su Kalėdų dovana, samdiniui, atitarnavusiam metus (paprastai po Kalėdų) ir vykstančiam namo, duodama dovana ar kunigui ir bažnyčios tarnams, apsilankantiems apie Kalėdas, duodama duokle.

Na, o švenčių metu dovanomis visus džiuginantis Kalėdų senelis neišsiverčia be savo pagalbininkių snieguolių. Lietuvoje jų taip pat netrūksta. Gyventojų registre šiuo metu yra beveik 1,3 tūkst. moterų, kurios suklustų šūktelėjus Snieguolės vardą.