Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Verslas ir nevyriausybinės organizacijos raginamos pateikti duomenis apie save: kaip greitai ir nesunkiai tai padaryti

2019 m. lapkričio 12 d.

Registrų centras, tvarkantis Juridinių asmenų dalyvių informacinę sistemą (JADIS), kurioje kaupiami duomenys apie juridinių asmenų dalyvius, šiais metais aktyviai ragino verslą ir nevyriausybines organizacijas laikytis pareigos ir pateikti duomenis apie savo narius, dalininkus ar pajininkus.

Siekiant užtikrinti, kad sistemoje sukauptais duomenimis besinaudojančios institucijos galėtų tinkamai atlikti savo funkcijas, būtina, kad duomenis į JADIS pateiktų visi juridiniai asmenys, kuriems tokia prievolė egzistuoja. Daugiausiai Registrų centro paraginimų šiemet sulaukė viešosios įstaigos, kooperatinės bendrovės ir žemės ūkio bendrovės.

Registrų centro specialistai visus šiuos metus kiekvieną mėnesį išsiunčia po daugiau kaip 5 tūkst. priminimų-paraginimų viešosioms įstaigoms, žemės ūkio bendrovėms ir kooperatyvams apie jų iki šiol dar neįvykdytą prievolę pateikti savo dalyvių duomenis. Šio dialogo efektas akivaizdus - nuo sausio dalyvių sąrašus pateikusių viešųjų įstaigų skaičius išaugo daugiau kaip 1,5 tūkstančio. Prievolė teikti šiuos duomenis žemės ūkio bendrovėms ir kooperatinėms bendrovėms atsirado nuo šių metų pradžios - šiuo metu informaciją apie save yra pateikę beveik 400 tokių bendrovių.

Vis dėlto, duomenis pateikusiųjų skaičius šiai dienai dar yra mažesnis nei tų, kurie šios prievolės dar neįgyvendino. Iš šiuo metu esančių daugiau kaip 11 tūkst. viešųjų įstaigų duomenis į JADIS pateikė mažiau nei 5 tūkst. (arba 44 proc.). Visoje Lietuvoje taip pat yra per 850 žemės ūkio bendrovių ir beveik 600 kooperatinių bendrovių, tačiau duomenis apie save pateikė vos kas ketvirta bendrovė.

Nepateikus aktualių duomenų apie savo dalininkus, narius ar pajininkus, gali kilti rizika, kad Juridinių asmenų registre nebus registruojami juridinių asmenų duomenys, kurie keičiami narių susirinkimų sprendimu, pavyzdžiui vadovai, buveinės adresai ar įstatai.

Patarimai, kaip nesunkiai ir greitai pateikti duomenis į JADIS

Norėdamas paraginti duomenų teikimą, Registrų centras pateikia keletą patarimų, kaip greitai ir nesunkiai galima pateikti duomenis į JADIS.

Duomenys apie juridinių asmenų dalyvius į JADIS teikiami elektronine forma, tam juridinio asmens vadovas ar jo įgaliotas asmuo turi prisijungti prie Registrų centro savitarnos sistemos (svarbu - jungtis prie sistemos reikia su el. parašu, prisijungę per el. bankininkystę pasirašyti ir pateikti ar koreguoti dalyvių sąrašo negalėsite).

Savitarnos sistemoje pasirinkus meniu nuorodą "Juridinių asmenų registras" iš kairiojo meniu reikėtų pasirinkti "JADIS - Juridinių asmenų dalyvių informacinė sistema". Sistemoje pasirinkus funkciją "Dalyvių sąrašo teikimas" galima pateikti juridinio asmens dalyvių sąrašą: duomenis apie viešųjų įstaigų dalininkus, kooperatinių bendrovių narius bei žemės ūkio bendrovės narius ir pajininkus. Čia taip pat galima pridėti naujus narius, keisti duomenis apie esamus narius, įnašo dydį.

Svarbu pažymėti, kad duomenys į JADIS teikiami neatlygintinai, tad tai nesudaro papildomos finansinės naštos juos teikiantiems juridiniams asmenims.

Detalesnę informaciją apie atskirų teisinių formų juridinių asmenų dalyvių sąrašo teikimą galima rasti Registrų centro interneto svetainėje. Esant poreikiui pagalba ir konsultacijos teikiamos internetu adresu info.registrucentras.lt arba telefonu (8 5) 268 8262.

JADIS nuo 2014 metų kaupia duomenis apie juridinių asmenų dalyvius. Be minėtų teisinių formų duomenis į sistemą taip pat turi teikti uždarosios akcinės bendrovės ir mažosios bendrijos.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai

Mindaugas Samkus

Tel. (8 5) 268 8366

Mob. (8 605) 69 286

El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt