Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

E. sveikatos plėtra: patogiau pacientams, daugiau galimybių specialistams

2019 m. spalio 14 d.

Registrų centro tvarkoma E. sveikatos sistema, kuriai dydžiu neprilygsta jokia kita šalyje veikianti informacinė sistema, netrukus taps daug patogesne gyventojams, o įdiegtos naujovės palengvins sistema besinaudojančių sveikatos priežiūros specialistų darbą.

Registrų centras pradėjo naujausio E. sveikatos plėtros ir tobulinimo darbus, papildant ją nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros moduliu, kur vienoje vietoje bus talpinama visa motinos ir naujagimio sveikatos informacija. Tai reiškia, kad bus užtikrintas medicininių duomenų ir informacijos tęstinumas, perdavimas bei prieinamumas kiekvienoje įstaigoje, teikiančioje akušerijos paslaugas. Be to, planuojama į sistemą įtraukti ir psichikos sveikatos priežiūros bei ambulatorinės slaugos namuose paslaugas, taip sudarant sąlygas prireikus realiu laiku pasiekti bet kokią informaciją apie pacientą.

Šiuo metu pacientų duomenys, teikiant akušerijos, psichikos sveikatos priežiūros bei ambulatorinės slaugos paslaugas, nėra tvarkomi nacionaliniu mastu. Paprastai tariant, dalis dokumentų su svarbia informacija apie pacientą, jo ligos istoriją vis dar yra popieriniai. Taip apsunkinamas specialistų darbas, kurie dėl svarbios informacijos trūkumo negali efektyviai priimti sprendimų ir suteikti visos reikalingos pagalbos pacientams.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, diegiant naujoves, patys pirmieji žingsniai visuomet sunkiausi, o ypač, kai kalbame apie tokios apimties ir tokius sisteminius pokyčius, kaip skaitmeninė sveikata.  

"Nepaisant, kad jau padaryta daug, sekantys etapai ne mažiau svarbūs. Turime užtikrinti nuolatinį sistemos, kuri yra svarbus svertas, keliant sveikatos priežiūros paslaugų lygį, tobulinimą, prisitaikymą prie naujų poreikių. Tuo tikslu numatyta plėtra, kuri leis didinti jau sukurtų priemonių patrauklumą, o svarbiausia - užtikrins didesnį patogumą visiems jos naudotojams", - sako viceministrė K. Garuolienė.

Registrų centrui sėkmingai atlikus patobulinimus, pacientus namuose lankantys specialistai galės nuotoliniu būdu naudotis E. Sveikatos sistema - pasiekti visą reikalingą informaciją apie pacientą, taip pat sistemai pateikti naują informaciją apie pacientą, kuri vėliau taps prieinama ir kitiems specialistams. Vieningas duomenų apsikeitimo procesas palengvins ir paspartins slaugos specialistų darbą. Šiuo metu atskirą slaugos paslaugų informacinę sistemą naudoja trys Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigos.

Įdiegus nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros modulį, bus sujungtos 400 paslaugas teikiančių įstaigų. Svarbu, kad visą informaciją, pavyzdžiui, apie nėštumo eigą, t. y., nėštumo priežiūros planą, tyrimų rezultatus ir kitą svarbią informaciją, galės matyti ir nėščiosios. Įvertinus šių duomenų jautrumą bus užtikrintas vieningas ne tik jų kaupimo ir tvarkymo, bet ir maksimalaus saugumo užtikrinimo standartas.

Be šių naujovių, plėtros priemonių plane iki 2022 metų, panaudojant Europos Sąjungos (ES) lėšas, taip pat numatoma padidinti E. sveikatos sistemos greitaveiką, sukurti mobiliąją programėlę, kurioje pacientai patogiai vienoje vietoje galės matyti jiems išrašytus e. receptus, siuntimus pas gydytojus ar tiesiog užsiregistruoti pas specialistą. Taip pat planuojama sukurti galimybę nuotoliniu būdu įsigyti receptinių vaistų.

Kitais etapais numatoma sukurti laboratorinių tyrių posistemę, išplėsti medicininių vaizdų informacinę sistemą. Be to, į priekį sparčiai juda ir nacionalinės išankstinės pacientų registracijos sistemos projektas, kurį įgyvendinus pacientai vienoje vietoje nesunkiai galės pasirinkti jiems reikalingą specialistą ir rezervuoti patogiausią laiką bet kurioje šalies gydymo įstaigoje. Tai turėtų užtikrinti efektyvų pacientų eilių valdymą visos šalies mastu ir palengvinti specialistų darbą.      


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai

Mindaugas Samkus

Tel. (8 5) 268 8366

Mob. (8 605) 69 286

El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt