Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras atvers daugiau duomenų: pradedamos diskusijos su visuomene

2018 m. gruodžio 12 d.

150 naujų atvirų duomenų rinkinių, brandesnis aktualios statistikos pateikimas ir prasidedančios nuolatinės konsultacijos su visuomenės grupėmis dėl jiems aktualių duomenų atvėrimo - tokius atvirumo didinimo tikslus 2019-iesiems kelia Registrų centras.

Atviri duomenys skaitmeninių technologijų amžiuje yra pažangios skaitmeninės ekonomikos vystymosi pagrindas. Sutariama, kad atvirumas didina žmonių pasitikėjimą savo valstybe, suteikia galimybes verslui kurti naujas paslaugas ir technologijas.

"Atviri duomenys turi būti lengvai prieinami, patogiai naudojami, kad teiktų didžiausią įmanomą naudą gyventojams, verslui ir valstybei. Matydami atvirų duomenų potencialą ir galimybes, pirmą kartą imame inicijuoti diskusijas su suinteresuotomis šalimis bei visuomene dėl Registrų centro tvarkomų duomenų atvėrimo. Šis procesas padės geriau suprasti visuomenės poreikį, leis aiškiai nusistatyti prioritetus, kokie duomenys turėtų būti atverti pirmiausiai", - sako Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius.

Siekiant nustatyti atvertinų duomenų rinkinių prioritetus, rengiamasi atlikti duomenų naudotojų apklausą ir pradėti viešas konsultacijas su atvirų duomenų naudotojų grupių atstovais, išanalizavus jų poreikius ir prašymus - priimti sprendimus dėl didesnio duomenų atvėrimo.

Šiuo metu Registrų centras peržiūri jau atvertų duomenų rinkinius, vertina jų kokybę, rengia techninius sprendimus atvertų duomenų pateikimui Registrų centro tinklalapyje. Siekiant, kad duomenų naudotojai galėtų patogiai naudotis atvertais duomenimis, jie bus pateikti XLSX ir CSV formatais.

Preliminariu vertinimu, per 2019 metus Registrų centras numato atverti apie 150 duomenų rinkinių, kuriuos daugiausia sudarytų Nekilnojamojo turto registro informacija apie statinius, patalpas, žemės sklypus bei Juridinių asmenų registro informacija apie juridinių asmenų įstatinį kapitalą, teisines formas ir statusus.

Atveriant duomenis vienas svarbiausių klausimų - įvertinti, ar duomenų atvėrimas nepažeis Bendrojo duomenų apsaugos reglamento.

Atviri duomenys - tai laisvai prieinami institucijos veikloje ar dokumentuose užfiksuoti duomenys, informacija ar jos dalis, nepaisant jų pateikimo būdo, formos ir laikmenos, įskaitant registro duomenis, registro informaciją, registrų pateiktų dokumentų ir jų kopijų duomenis, valstybės informacinės sistemos duomenis, kuriuos visi asmenys gali pakartotinai naudoti ir platinti bet kokiu tikslu, nurodydami jų šaltinį ir tik tomis pačiomis sąlygomis, kuriomis buvo gauti.

Atviri duomenys nebūtinai turi būti nemokami. ES teisės aktai numato, kad atviri duomenys gali būti gaunami neatlygintinai arba už atlyginimą, kuris neviršytų nustatytų jų teikimo sąnaudų.


Kontaktinis asmuo

Atstovas spaudai

Mindaugas Samkus

Tel. (8 5) 268 8366

Mob. (8 605) 69 286

El. p. Mindaugas.Samkus@registrucentras.lt