Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Paskubėję registruoti nuosavybės teises sutaupys

2016 m. kovo 22 d.

Registrų centras ragina neatidėlioti nuosavybės teisių į statinius įregistravimo Nekilnojamojo turto registre - tai atlikę laiku nekilnojamojo turto savininkai sutaupys.

"Nenorintys patirti papildomų išlaidų nekilnojamojo turto savininkai užbaigtus naujus statinius ir nuosavybės teises į juos turėtų įregistruoti per 3 mėnesius nuo dokumentų, patvirtinančių statybos užbaigimą, dienos", - sako Registrų centro valdybos pirmininkas, teisingumo viceministras Julius Pagojus.

Suklusti turėtų ir nebaigtų statinių savininkai. Jie nuosavybės teises į nebaigtus statinius turėtų įregistruoti per 30 dienų nuo pažymos apie statinio statybą be esminių nukrypimų nuo projekto, rengiamos Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, išdavimo datos. Praleidus šiuos terminus, už nuosavybės ar kitų daiktinių teisių, juridinių faktų įregistravimą Nekilnojamojo turto registre teks mokėti dukart brangiau.

Pagal pernai lapkritį įsigaliojusius teisės aktų pakeitimus, asmuo prašymą įregistruoti daiktines teises, jų suvaržymus ar juridinius faktus, tokius kaip nuomos ar panaudos sutartis, Nekilnojamojo turto registrui turi pateikti ne vėliau kaip per 30 dienų nuo jų atsiradimo dienos. Tai netaikoma, kai daiktinės teisės ar juridiniai faktai atsiranda po notarine forma patvirtinto sandorio.

"Kai nuosavybės teisė ar kiti registruotini faktai atsiranda sandorį patvirtinus notarui, pavyzdžiui, sudarius ir notariškai patvirtinus pardavimo sutartį, naujajam savininkui į Registrų centrą vykti nereikia. Asmens prašymą bei kitą informaciją Nekilnojamojo turto registrui ne vėliau kaip per 24 valandas pateikia pats notaras", - pažymi J. Pagojus. 

Primename, kad jeigu nuosavybės ar kitos daiktinės teisės įgytos iki 2015 m. lapkričio 1 d., tačiau iki šiol neįregistruotos, reikėtų tai padaryti iki šių metų lapkričio 1 d. Iki tol daiktinių teisių ar iki 2015 m. lapkričio 1 d. atsiradusių juridinių faktų įregistravimui Nekilnojamojo turto registre taikomi įprasti įkainiai.

Papildoma informacija

Pernai lapkritį įsigaliojusiais teisės aktų pakeitimais siekiama paskatinti nekilnojamojo turto registravimą Nekilnojamojo turto registre ir išspręsti problemas, susijusias su neregistruoto turto vertės nustatymu mokesčių administravimo tikslais, efektyvesniu turto valdymu ir kt.