Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centro metinė būsto kainų apžvalga

2016 m. sausio 19 d.

Registrų centro duomenimis, praėjusiais metais būstui įsigyti Lietuvoje pirkėjai išleido 1,27 mlrd. Eur ir beveik pasiekė 2014 m. apyvartą. Kainos būsto rinkoje išliko nuosaikios ir draugiškos pirkėjams, o pokyčiai naujų butų segmente gali būti aiškinami išaugusiu susidomėjimu vidutinės ir aukštesnės klasės būstu.

Vilniaus būsto rinka

Lyginant su 2014 m., kai pirkti NT skatino euro įvedimas, bendra Lietuvos būsto rinkos apyvarta išliko stabili ir sumažėjo vos 1 proc. Vilniuje pernai išleista 49,2 proc. visų būstui skirtų lėšų. 

Preliminariais Registrų centro duomenimis, vidutinė naujos statybos buto kaina šalies sostinėje pernai siekė 1 453 Eur/kv. m ir 2014 m. kainų vidurkį lenkė 3,7 proc. Praėjusiais metais vyravusi naujų butų kaina buvo 6,8 proc. aukštesnė nei pastarųjų penkerių metų vidurkis.  

Žymesni pokyčiai fiksuojami ir naujų gyvenamųjų namų kainose: lyginant tiek su ankstesniais metais, tiek su penkerių metų vidurkiu, jų kainos kilo apie 7 proc. ir 2015 m. siekė vidutinę 780 Eur/kv. m kainą.

Naujo būsto vidutinės kainos augimą galima aiškinti tuo, kad pirkėjų žvilgsnis pastaraisiais metais labiau krypo į brangesnį, aukštesnės klasės būstą, kai ekonominės klasės būsto kainos išliko nuosaikios.

Seni butai, kuriems sostinėje tenka beveik du trečdaliai būsto rinkos apyvartos, išlaikė panašų kainų lygį, kaip 2014 m. Lyginant su penkerių metų vidurkiu, jų kaina kilo 7 proc. Pirkėjai už senesnės statybos buto kvadratinį metrą pernai mokėjo vidutiniškai 1 182 Eur.

Nežymiai - 3,6 proc. - pastaruosius penkerius metus sostinėje kito ir senesnių namų kaina. Pernai tokie namai Vilniuje buvo parduodami už vidutinę 948 Eur/kv. m kainą.   

Butai likusioje Lietuvos dalyje

Lietuvos didmiesčiuose, neskaitant Vilniaus butų, - tiek senesnės statybos, tiek naujos - vidutinė kaina 2015 m., lyginant su penkerių metų vidurkiu, augo apie 5 proc. Pernai vidutinė naujo buto kaina keturiuose didmiesčiuose siekė 852 Eur/kv. m, o senesnės statybos - 645 Eur/kv. m. 

Senesnės statybos butų kainos rajonų centruose išliko stabilios ir kito nežymiai. Pastebimiau tokių butų kainos kito likusioje šalyje, tai yra mažesniuose miestuose bei kaimuose. Lyginant su pastarųjų penkerių metų vidurkiu, 2015 m. vidutinė kaina šiuose regionuose 11,8 proc. didesnė ir siekė 314 Eur/kv. m. Verta atkreipti dėmesį į tai, kad kaimiškoje vietovėje senesnės statybos butams tenka 17,4 proc. apyvartos, o didžiausią jos dalį šiose teritorijose atsiriekia senesnės statybos namai. 

Skaitykite plačiau

Duomenų lentelė