Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Registrų centras kurs virtualios bendrovės prototipą

2018 m. balandžio 4 d.

Registrų centras pradeda kurti virtualią bendrovę - įmonėje bus rengiama tokios bendrovės koncepcija, ištyrinėti ir įvardinti reikalingi teisinio reglamentavimo pokyčiai bei sprendimui įgyvendinti reikalingos kompetencijos ir infrastruktūra.

Įmonės laikinoji vadovė Ieva Tarailienė sako, kad inovacija padėtų pritraukti užsienio investicijas, aukštųjų ir finansų technologijų startuolius, kurie iš patogios ir įvairioms verslo formoms draugiškos jurisdikcijos - Lietuvos - galėtų vystyti verslus visame pasaulyje.   

"Todėl Registrų centras, siekdamas nuolat naudoti pažangiausias technologijas ir sukaupęs ilgametę saugių ir stabilių informacinių sistemų kūrimo patirtį, pradeda kurti efektyvų virtualios bendrovės sprendimą," - sako ji.

Virtualios bendrovės būtų Lietuvos jurisdikcijos subjektai ir mokėtų Lietuvoje mokesčius, be to, privalėtų šalyje teikti finansinės atskaitomybės dokumentus. Tai galėtų būti ir maža vienam savininkui priklausanti įmonė, ir didelė korporacija, kurios akcijomis ir kitais vertybiniais popieriais prekiaujama viešai. Pakoregavus teisės aktus, tokiai bendrovei viešai platinant vertybinių popierių požymių turinčius kriptožetonus (ICO) būtų galima efektyviai realizuoti ir visus vertybinių popierių rinkos įstatymų reikalavimus.

Anot virtualios bendrovės entuziasto Registrų centro Vilniaus filialo direktoriaus pavaduotojo Jono Udrio, virtualios bendrovės idėjos vystymas yra neišvengiamas norint koja kojon žengti su technologijų pažanga. Deja, kol kas Lietuvoje egzistuojančios teisinės juridinių asmenų formos ir jų reguliavimas neleidžia Lietuvos jurisdikcijos įmonėms visapusiškai vystyti verslą naudojant
blockchain ir DLT (Distributed Ledger Technology, liet. k. - paskirstyto žurnalo technologija) technologijas.

Pagrindinė inovacija, pasak J. Udrio, būtų perėjimas prie juridinio asmens (virtualios bendrovės) akcijų apyvartos tik
blockchain technologijos pagrindu. "Taip informacija apie aktualią bendrovės akcininkų struktūrą, visą akcijų perleidimo istoriją būtų visiems ir visada prieinama, akcininkai valdytų savo akcijas realiu laiku ir visa apimtimi, o akcijų perleidimo sandoriai vyktų tiesiogiai blockchain transakcijų pagalba," - sako jis.

Be to, akcijų perleidimo sandoriai, sudarant juos elektroniniu būdu, gali padėti eliminuoti pastaruoju metu pasikartojančią įmonių "vagysčių" problemą, kadangi prieš registruojant bendrovės vadovo ar kitų duomenų pakeitimus, visuomet bus matoma aktuali akcininkų struktūra.

"Žinoma, nuo koncepcijos iki realizacijos - ilgas kelias, kuriam būtini ne tik teisiniai ir techniniai spendimai. Tačiau jau šiandien aišku, kad ateityje virtualios bendrovės galėtų iš dalies ar visiškai pakeisti tradicines akcines bendroves ir suteikti Lietuvai konkurencinį pranašumą," - sako J. Udris.


Kontaktinis asmuo:
Kristina Petrošienė
Registrų centro atstovė spaudai
Tel. (8 5)  2688 355
Mob. tel. (8 652) 56655
El. p. Kristina.Petrosiene@registrucentras.lt
http://www.registrucentras.lt
https://www.facebook.com/RegistruCentras/