Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Viešosios įstaigos turi pareigą pateikti dalininkų sąrašus

2018 m. sausio 24 d.

Registrų centras maždaug 2 tūkstančiams Juridinių asmenų registre registruotų viešųjų įstaigų išsiuntė priminimus pateikti dalininkų duomenis į įmonės tvarkomą Juridinių asmenų dalyvių informacinę sistemą (toliau - JADIS).

Iš viso iki 2018 m. vasario mėn. pabaigos tokius priminimus gaus maždaug 10 tūkst. Juridinių asmenų registre įregistruotų viešųjų įstaigų.

Šiuo metu Registrų  centras jau yra gavęs apie 3,5 proc. viešųjų įstaigų dalininkų sąrašų.

Pareiga į JADIS teikti viešųjų įstaigų dalininkų duomenis atsirado 2017 m. lapkritį įsigaliojus Viešųjų įstaigų įstatymo pakeitimams. Iki tol pareigą teikti duomenis apie akcininkus ir narius turėjo tik uždarosios akcinės bendrovės ir mažosios bendrijos.

Pagal naująją tvarką į JADIS turi būti teikiami kiekvieno viešosios įstaigos dalininko (ir fizinio, ir juridinio asmens) duomenys, jo teisių įgijimo data, dalininko įnašo vertė, dalininko teisių perleidimo data ir kt.

Duomenis apie dalininkus į JADIS turės teikti ir naujai registruojamos viešosios įstaigos, ir įsteigtos anksčiau. Įregistravus naują viešąją įstaigą, duomenys apie jos dalininkus turi būti pateikiami JADIS ne vėliau kaip per 5 dienas nuo momento, kai steigėjas perdavė viešajai įstaigai įnašą ir tapo dalininku.

Anksčiau įregistruotos viešosios įstaigos duomenis į JADIS turi pateikti per 5 dienas nuo dalininkų pasikeitimų, o jei pasikeitimų nuo 2017 m. spalio 31 d. iki 2018 m. gegužės 1 d. nebus - duomenys apie dalininkus bet kuriuo atveju turi patekti į JADIS iki 2018 m. liepos 1 d.

Tikimasi, kad naujoji tvarka padės užtikrinti skaidresnę viešųjų įstaigų veiklą ir efektyvesnį viešąjį administravimą.

Atsiradus naujai prievolei, Registrų centras paprastai sulaukia daug klausimų apie naujoves. Registrų centras skatina domėtis naujomis pareigomis ir primena, kad dominančių atsakymų ieškoti bei naujus klausimus užduoti galima interaktyvaus konsultavimo svetainėje
http://info.registrucentras.lt, o konkretų atsakymą apie tai, kaip į JADIS teikiami duomenys, galima rasti čia.


Kontaktinis asmuo:
Kristina Petrošienė
Registrų centro atstovė spaudai
Tel. (8 5)  2688 355
Mob. tel. (8 652) 56655
El. p. Kristina.Petrosiene@registrucentras.lt