Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Apjungus informaciją apie lėšų apribojimą dalis vartotojų patiria sunkumų

2015 m. rugsėjo 15 d.

Pirmosiomis Registrų centro sukurtos Piniginių lėšų apribojimų informacinės sistemos (PLAIS) veiklos dienomis dalis asmenų ir įmonių informuoja negalintys laisvai disponuoti turimomis lėšomis bankų sąskaitose. Laikinus nesklandumus operatyviai sprendžia visos prie sistemos prisijungusios institucijos.

Praėjusią savaitę pristačius Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą, užtikrinančią vienodas galimybes valstybės institucijoms, įmonėms ir fiziniams asmenims atgauti skolas, dalis esamų ir buvusių skolininkų informavo apie pakartotinai įšaldytas jų bankų sąskaitose turimas pinigų sumas. Preliminariais skaičiavimais, su papildomais sunkumais gali susidurti keli tūkstančiai skolininkų.

PLAIS įdiegimas pareikalavo precedento neturinčio skirtingų institucijų duomenų apjungimo bei glaudžios tarpusavio sąveikos. PLAIS administruojantis Registrų centras savarankiškai negali priimti sprendimų dėl piniginių lėšų apribojimo taikymo ar jo nutraukimo, tačiau operatyviai sprendžia iškilusias problemas su susijusiomis institucijomis. Prognozuojama, kad vartotojų patiriami sunkumai gali tęsti ateinančią savaitę, kol bus surastos ir ištaisytos duomenų klaidos PLAIS ir su ja susietose informacinėse sistemose.

Su netikėtu ir galimai klaidingu lėšų apribojimu susidūrę asmenys raginami kreiptis į jų sąskaitas tvarkantį banką, kuris suteiks informaciją apie lėšų apribojimo priežastis.

PLAIS apribotos piniginės lėšos artimiausiomis dienomis nebus nurašomos laukiant patvirtinimo, kad pastebėtos klaidos jau ištaisytos.


Papildoma informacija
PLAIS ėmė veikti š. m. rugsėjo 14 d. Sistema duomenis apie piniginių lėšų apribojimą tvarko centralizuotai: perduoda bankams apribojimo bei nurašymo nurodymus ir proporcingai paskirsto skolininko lėšas kreditoriams. Nurašymo nurodymus sistemai teikia Valstybinė mokesčių inspekcija, Lietuvos muitinė, SODRA bei antstoliai. Naująją sistemą pasiekia Nacionalinės teismų administracijos, Centrinės hipotekos įstaigos, Gyventojų registro bei Juridinių asmenų registro duomenys. PLAIS su Lietuvoje veikiančiais komerciniais bankais bei kredito unijomis susieta per Lietuvos banko LITAS-KART sistemą. Diegiant PLAIS buvo apjungti 19 skirtingų institucijų informaciniai ištekliai, susiję su asmenų lėšų apskaita ir skolų išieškojimu.