Vartotojas: Anonimas [prisijungti...]

  Registruotis vizitui Savitarna      Kontaktai      Neįgaliųjų versija      LT  |  EN
RC logotipas

Turtas ir apribojimai Juridiniai asmenys Adresai Gyventojai
 

Naujienos
pixel
pixel

Finansinius duomenis slepiančios įmonės rizikuoja

2015 m. birželio 1 d.

 

Suėjus metinių finansinių ataskaitų teikimo terminui Registrų centras primena, jog įmonės, vėluojančios deklaruoti savo finansinius rezultatus, rizikuoja ne tik gauti baudą, bet ir prarasti gerą vardą.

Registrų centro duomenimis, iki birželio 1 d. savo finansines ataskaitas pateikė beveik 48 tūkst. įmonių. Tokiu pat metu pernai buvo pateikta 45,6 tūkst. ataskaitų rinkinių.

Ataskaitų dar nepateikusios įmonės turėtų suskubti, kadangi vėlavimas ar vengimas atlikti šią pareigą gali turėti rimtesnių pasekmių, nei administracinė bauda. Finansinės atskaitomybės nepateikimas yra aukštesnės kredito rizikos požymis - tokių įmonių kredito reitingai gali būti žemesni. Kreditų biuro "Creditinfo" duomenimis, finansinių rezultatų nepateikimas neigiamos įtakos pernai turėjo daugiau nei 5,3 tūkst. įmonių kredito reitingams.

Registrų centras pažymi, jog įmonės kiekvienais metais vis atsakingiau žiūri į pareigą skelbti finansinius duomenis ir aktyviau teikia ataskaitas. Vis dėlto tenka pastebėti, jog daugiausia finansinių ataskaitų teikiama paskutinėmis tam skirto termino dienomis. Vien gegužės 30 d. finansines ataskaitas Registrų centrui pateikė 5043  įmonės - tai yra beveik 11 proc. visų pateiktų ataskaitų rinkinių.

Vertinant ankstesnių metų patirtį galima prognozuoti, jog 2014 m. finansinius rezultatus įmonės aktyviai teiks dar visą birželį.

Iki šios dienos 2012 m. finansinę atskaitomybę yra pateikusios 63 tūkst., o 2013 m.  - 65 tūkst. įmonių.

Kitąmet ataskaitų srautas turėtų būti gausesnis, kadangi už 2015 m. finansinius duomenis Juridinių asmenų registrui pirmąsyk teiks viešosios įstaigos, asociacijos bei labdaros ir paramos fondai.

Papildoma informacija

Skatindamas skaidrumą Registrų centras skelbia ir nuolat atnaujina įmonių, nepateikusių finansinių ataskaitų už paskutinius metus ir neteikiančių jų dvejus ir trejus metus iš eilės, sąrašą. Prievolė įmonėms viešame registre deklaruoti praėjusių metų savo finansinius rezultatus buvo nustatyta 2005 m.

Įmonės, kurių finansiniai metai baigiasi gruodžio 31 d., finansines ataskaitas Registrų centrui turi pateikti iki gegužės 31 d.